Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Macros Starter - stáhněte si zdarma

Publikováno: 14. září 2014 | Zobrazeno: 2227x
V poslední době se neustále setkávám se situací, kdy potřebuji u zákazníka integrovat makra do prostředí CATIA, ale při prvním kroku zjišťuji, že každá klientská stanice je nastavena jinak, v horším případě ani neexistuje referenční nastavení. V takovém případě se musí referenční nastavení vytvořit (což obnáší vytvoření prostředí, shánění "nějakého" sdíleného a hlavně přístupného síťového disku, atd.). Ale je to zdlouhavé a častokrát je třeba sehnat IT managera, aby vás pustil do sítě. Někdy to je velmi obtížné až nemožné.

Nabízím zde proto jistou alternativu, jak se s tím jednou provždy vypořádat - Macro Starter. Jde o jednoduchou aplikaci .NET (jak jinak), která představuje konfigurovatelný panel s ikonami, přes které se poté spouštějí jednotlivá makra. Starter samozřejmě musíme také nějakým způsobem spustit, ale přece jen jeden dvojklik na ploše je pohodlnější, než klikání ve složkách a vzpomínání si, kde jsou vlastně ta makra uložená.

Makro Starter


Ovládání
Pro spuštění Starteru si vytvoříme zástupce na ploše (třeba vedle ikony pro spuštění CATIA). Při prvním spuštění se panel otevře u horního okraje obrazovky uprostřed a po cca půl vteřině zmizí. Objeví se vždy po najetí kurzoru myši k hornímu okraji a zůstane zobrazený, pokud se kurzor myši bude pohybovat nad panelem nebo u horního okraje. Pokud nechceme, aby se panel skrýval, stačí ho odtáhnou od horního okraje - pak zůstane trvale zobrazený. Opětovného skrývání dosáhneme přesunutím zpět k hornímu okraji. Panel se v průběhu přibližování "přilepí" k hornímu okraji a po odjetí kurzoru myši se skryje.

Konfigurace
Nastavení makra je v textovém souboru, kde jsou uložené cesty ke spustitelným souborům, názvy ikon a tooltipy. Starter je určený hlavně pro kompilovaná makra (*.exe), ale poradí si i s CATScripty. Ty by při správné instalaci CATIA měly být s ní asociované a spouštět se v ní. Ve videoukázce je to na konci vidět.

A to je vše. Starter si můžete stáhnout, nakonfigurovat podle potřeby a zdarma používat.

Pozn: Archiv ke stažení je nastavený na pracovní stanici, kde vznikala ukázka. Aby správně fungoval u vás, je třeba jej nejdříve nakonfigurovat.

#

# konfigurace Macros Starter
# syntaxe: poradi|cesta ke spustitelnemu souboru|nazev spustitelneho souboru|nazev souboru s ikonou|tool tip
1|D:\makra\moje_makro|makro.exe|ikona.jpg|Spustit makro
#
2|dalsi makro
#


Videoukázka
V podstatě ani není moc co předvádět. Je to opravdu jednoduché, ale dokáže ušetřit spoustu zbytečného klikání...



Autor článku: Jan Cinert