Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Představujeme: V5 Makro Template Wizard - Vytváření dokumentů ze šablony

Publikováno: 14. srpna 2013 | Zobrazeno: 4552x
Dnes se budeme věnovat oblasti modelování, resp. vytváření modelů ze šablony. Způsobů, jak vytvořit nový model existuje několik. Nejjednodušší je použítí funkce New, kdy dojde k vytvoření nového, prázdného Partu, kdy máme jen minimum možností jak ovlivnit jeho obsah nebo hodnoty atributů v profilové kartě. Velmi často se při práci vychází z takzvaného templatu neboli šablony. Jedná se o Part (Product), ve kterém jsou již vytvořeny nějaké entity - geometrie nebo parametry - které by se jinak do modelu musely v průběhu vytváření pokaždé přidávat. Tato šablona pak slouží jako standard pro určité typové díly. Je proto samozřejmě mnohem snadnější si takovou šablonu připravit dopředu.
Pokud máme šablonu vytvořenou, nabízí se dvě možnosti, jak z této šablony vytvořit nový díl. Buď můžeme soubor se šablonou otevřít a uložit pod novým názvem nebo využít funkce New From. První způsob má sice jednu výhodu (zůstává stejné UID), ale zase hrozí, že nepozorný uživatel zapomene soubor uložit pod jiným názvem a při prvním pokusu o uložení šablonu přepíše. Druhá možnost je bezpečnější, vytvoří totiž nový dokument, nezávislý na šabloně. Představené makro využívá tuto možnost.

Jak to funguje

Makro by mělo být schopné vytvořit nový dokument (Part) z vybrané šablony, vyplnit některé z jeho parametrů (v profilové kartě nebo další, uživatelem vytvořené parametry), a nakonec, pokud si to uživatel přeje, tento dokument vložit do vybrané sestavy. To celé by se mělo stát, jak se říká, „na jedno kliknutí“.
Aby makro mohlo fungovat, je třeba si nejprve připravit vlastní šablonu a k ní odpovídající konfigurační soubor, který definuje vstupní pole a typy parametrů v dokumentu, do kterých se bude zapisovat. Konfigurace funguje podobně jako v makru TitleBlock Editor, určuje se zde název zobrazený v dialogu makra, název parametrů v modelu, informace o možnosti zápisu, automatické nalinkování na parametr v adaptéru atd. Konfigurací může být více, pokud se rozhodneme použít více než jednu šablonu.

Uživatelské rozhraní

Grafické prostředí bylo navrženo tak, aby bylo co nejvíce srozumitelné. V horní částí je ikonové menu, pod ním výběrové pole se šablonami a ve spodní části se pak zobrazují vstupní pole podle aktuálně zvoleného typu šablony.

Uživatelské rozhraní

Vytvoření nového dokumentu

Při vytváření nového dokumentu si nejprve vyplníme hodnoty parametrů, které chceme do dokumentu zapsat. Některé parametry mají nastavený atribut Pouze pro čtení – u těch se bude vytvářet link na externí referenci, tj. v modelu budou řízené vztahem (formula) a nelze do nich zapisovat. Abychom při opakovaném vytváření dokumentů, které mají většinu hodnot atributů shodných, nemuseli tyto hodnoty stále vyplňovat, je možné tyto hodnoty exportovat do souboru. Tento soubor pak lze nastavit jako výchozí, tj. při spuštění makra se vstupní pole ihned vyplní podle uložených hodnot.

Vyplněné parametry a nastavené výchozí hodnoty (v souboru)

Záměrně zde nevyplňujeme PartNumber, protože využijeme možnost jeho automatického generování z dostupných parametrů. V tomto příkladu se PN bude generovat jako řetězec, který bude složen z čísla pozice, podtržítka a názvu dílu. Tuhle skladbu provedeme v nastavení makra a zároveň zapneme automatické generování PN.
Stejným způsobem se dá zapsat i Instance Name.

Syntaxe pro vygenerování Part Number

V tuto chvíli je tedy vše připraveno a můžeme začít s vlastním vytvořením dokumentu. Po kliknutí na tlačítko Vytvořit dokument CATIA otevře nový dokument do samostatného okna, pokusí se vyplnit parametry podle konfigurace a zároveň přepíše Part Number. Pokud při spuštění funkce pro vytvoření byla otevřena alespoň jedna sestava, otevře se výběrové okno se seznamem všech otevřených sestav, kde uživatel vybere, do které sestavy se má nový dokument vložit. Po výběru se nový dokument vloží do této sestavy, a pokud má některý parametr příznak pro nalinkování na externí referenci, makro se dotáže na výběr této reference.

Pozn: Link na externí parametr se vytvoří pouze v případě shodného názvu zdrojového a cílového parametru, a zdrojový dokument musí být typu Part, tj. typicky adaptér, skeleton.

Po vložení do sestavy a případném nalinkování parametrů dojde k znovunačtení jejich hodnot. Uživatel si tak může zkontrolovat, že nalinkování proběhlo správně a že je vygenerované správně PartNumber, popř. Instance Name.

Opětovně načtené hodnot parametrů z nového dokumentu po vytvoření linků na ext. parametry

Editace hodnot v již vytvořených dokumentech

Při vytváření dokumentu se samozřejmě může stát, že některou z hodnot vyplníme chybně. Abychom ani v tomto případě nemuseli pracně a zdlouhavě rozklikávat strom a přepisovat hodnoty, umožňuje makro i editaci již existujících dokumentů.
Pro korektní načtení hodnot je nutné mít vybraný správný typ šablony. Pokud se typ šablony nebude shodovat s dokumentem, makro načte (zapíše) jen ty parametry, které se budou shodovat. Pak již stačí jen nastavit pracovní dokument kliknutím na příslušné tlačítko a výběrem dokumentu ve stromu a můžeme načítat a zapisovat.

Pozn: Po vytvoření je nový dokument automaticky nastaven jako pracovní

Závěr

Tento nástroj nabízí možnost velmi rychlého a efektivního vytváření dokumentů ze šablony a dokáže ušetřit mnoho času. V kombinaci s použitím vhodně navržených šablon pro různé typu dílů dokáže významně podpořit správné využívání metodiky práce.

Videoukázka




Kontakt

Pokud byste měli o zde uvedené makro zájem, pište na adresu makra@technodat.cz