Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Pracujeme s Laws III. - Flexibilní hadice s geometrickým Law

Publikováno: 17. dubna 2015 | Zobrazeno: 5015x
Tentokrát v rychlém sledu pokračujeme v modelování za použití Law. Dnešní díl úzce navazuje na minulý, kde jsme k definici proměnlivého průměru hadice použili goniometrickou funkci. Dnes si předvedeme, že to jde i pomocí geometrie.

Příprava

Půjčíme si model z minulého článku, do kterého pouze doplníme několik dalších věcí. Řídící parametry zůstanou, stejně tak celý Sweep. Jediné co budeme vytvářet, je definiční geometrie pro Law a vlastní Law.

Jak na to

Profil hadice může být zcela libovolný, pro ukázku jsem zvolil jednoduchou geometri, kde úsek se základním průměrem plynule přechází na větší hodnotu a zase zpět. Pro definování závislosti Law potřebujeme dvě křivky - referenční a definiční. Law je pak určený jejich vzdáleností v celém průběhu délky té referenční. Ideální je použít skicář, kdy nakreslený profil bude tvořit definiční křivku a jedna z os pak křivku referenční. Příklad k naší ukázce si můžete prohlédnout na obrázku.

Profil jednoho dílku hadice


Kóty ve skicáři svážeme s našimi parametry (Zakladni_prumer, Roztec, Amplituda), abychom pak mohli hadici opět jednoduše editovat.

Nyní můžeme přejít k vytvoření definiční křivky. Naskicovaný profil představuje jeden dílek hadice, ale my jich potřebujeme více (na celou délku hadice). Počet dílků už máme spočtený v parametru, takže s výhodou použijeme funkci Pattern (v plochách). Pro hodnoty Instances a Spacing použijeme Pocet_dilku a Roztec. Nakonec jen Pattern a skicu spojíme dohromady pomocí Join.

Pozor si při vytváření dejte zejména na to, aby délka segmentu dílku odpovídala rozteči v Patternu, jinak se křivky nespojí korektně.

Vytvoření definiční křivky pomocí GSD Patternu


Definice Law

Tohle už je ta nejjednodušší věc z celého modelování. Klikneme na ikonu Law (symbol grafu s modrou a žlutou čarou), otevře se okno editoru. Zde nejprve vybereme referenční křivku - vodorovnou osu skici, a poté definiční krivku - Join. Tažením jezdce po referenční křivce můžeme ověřit, že je Law definovaný tak jak chceme. V poli x se bude zobrazovat aktuální hodnota daná vzdáleností obou křivek v daném místě. Opět platí, že vzdálenost na začátku určuje počáteční výstupní hodnotu a vzdálenost na konci pak koncovou výstupní hodnotu Law.

Definice Law pomocí geometrie


Potvrdíme vytvoření Law a přikročíme k poslednímu kroku. Editujeme Sweep a původní matematický Law zaměníme za nově vytvořený. Hadice se po potvrzení změní podle nového profilu. Na ukázku přikládám opět několik obrázků.

Hadice se základními hodnotami parametrů


Zvětšený průměr a rozteč


Zvětšená amplituda



A to je celé. Přeji hodně zdaru při zkoušení. Komu se nebude dařit, může si stáhnout hotový model.



Autor článku: Jan Cinert