Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

CATIA fórum nově nabízí vývoj maker pod vlastní značkou

Publikováno: 16. července 2015 | Zobrazeno: 4138x
Společnost CATIA fórum, která již šestým rokem provozuje stejnojmenný webový portál zaměřený na problematiku konstruování v aplikaci CATIA, bude kromě reklamy a inzerce nabídek pracovních příležitostí nově nabízet další službu, kterou je vývoj maker pro CATIA V5.

Poptávka po vývoji maker na zakázku se v posledních letech začala zvyšovat, proto jsme se rozhodli začít tuto službu nabízet.

Co bude v nabídce

V nabídce maker budou postupně přibývat katalogová makra použitelná univerzálně, tedy je možné je nasadit bez dodatečných programových úprav, pouze se změnou konfigurace. Tato makra vznikají buď jako "záplaty" chybějících funkcí CATIA nebo jako náhrady často jen jedné funkce z modulu, pro který je třeba pořizovat drahou licenci. V mnoha případech je totiž zákazník přesvědčen o nutnosti nákupu drahé licence kvůli jediné požadované funkci, která se dá makrem nahradit, a cena je řádově nižší.

Další kategorie maker bude již více specializovaná. Tato makra vznikala většinou na podněty zákazníků, kteří nás oslovili s konkrétní představou řešení svých požadavků a my jsme je pouze přetvořili do funkčního řešení v podobě makra. Makra tohoto typu většinou není možné nasadit u jiných zákazníků, aniž by byla alespoň minimálně upravena. Důvodů je více - může jimi být použití rozdílného PLM systému, jiné metodiky práce nebo obecně jen specifické požadavky, lišící se byť jen v malých detailech. Těmito makry se můžete inspirovat a získat představu, co všechno je možné takto řešit. Přizpůsobení takového makra podle vašich požadavků je pro nás samozřejmostí, a vždy je výhodnější než vývoj zcela nového makra.

Poslední variantou je makro vyvinuté na míru. Pokud máte jasnou představu o tom, co potřebujete - ať už jste se k ní dopracovali vlastní cestou nebo jste podobné řešení viděli u konkurence - můžete se na nás obrátit. My vám v každém případě vyjdeme vstříc a pokusíme se vyhovět vašim požadavkům.

Makra budou vyvíjena přednostně na platformě .NET (v případě některých jednodušších řešení je možné zůstat u starého VBA nebo dokonce CATScriptů). Design maker bude odpovídat prostředí CATIA V5 - působí na uživatele jednoduše a přirozeně a nenarušuje jednotné prostředí CATIA.

Ukázka designu nově vyvíjených maker


Nemožné na počkání, zázraky do zítřka

V konstrukci platí, že nakreslit se dá úplně vše a vyrobit, pokud máme dost prostředků, také. O makrech pro CATIA se to bohužel říci nedá. Pro naše makra využíváme pouze standardní programové rozhraní, takzvané API, které podporuje pouze některé moduly z celého balíku CATIA, a jsou zde ještě další omezení. V praxi to znamená, že co je možné udělat "klikáním" myší, nemusí jít nutně pomocí makra.

Co je podporováno:
Z nejčastěji používaných modulů lze automatizovat Part Design, Shape Design, Assembly Design, Drafting, částečně Sketcher, Manufacturing (obrábění) a částečně FEM. Ostatní moduly buď nemají podporu vůbec nebo jen naprosto minimální.

Reference

Pokud se zákazník rozhoduje o dodavateli, velmi často jsou pro něj důležité reference. Ty budou samozřejmě u každého nabízeného řešení uvedeny, nejlépe v podobě vyjádření konkrétního zákazníka, který dané makro používá.

Kontakt

Pokud vás nabídka zaujala a chcete se dozvědět ještě více nebo už dokonce máte konkrétní návrh na makro pro vaše potřeby, neváhejte a obraťte se na nás.

CATIA fórum
Ing. Jan Cinert
Levandulová 74
Plzeň
Tel.: +420 734 762 843
Email: jan.cinert@catia-forum.cz