Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Výrobce hodinek Eterna zdokonaluje výrobu pomocí řešení od Dassault Systèmes

Publikováno: 19. července 2015 | Zobrazeno: 3597x
Výrobce hodinek ETERNA se rozhodl přejít na 3D simulace a CNC programování pomocí řešení Dassault Systèmes. Zvolil si platformu 3DEXPERIENCE s aplikací DELMIA V6 pro výrobní sféru. Může tak zkrátit časové prostoje strojů a zároveň snížit spotřebu materiálu.

Společnost Eterna vyrábí hodinkové strojky již 150 let. Kombinuje řemeslné zpracování na nejvyšší úrovni s moderními technikami. „V hodinářském umění jsou jednotlivé části velmi složité a nic jiného než dokonalost nepřipadá v úvahu,“ vysvětlil Paride Della Corte, vedoucí CNC výroby a koordinátor bezpečnosti společnosti Eterna. Díky platformě 3DEXPERIENCE může firma pracovat s kompletním integrovaným řešením. Eterna využívá program DELMIA pro zpracování CNC programování, CATIA pro tvorbu designu a vizualizace ve 3D, a řešení ENOVIA pro správu databanky obráběcích nástrojů.

Eterna vyrábí šest typů hodinových strojků, které se skládají z mnoha částí. Proto bylo v minulosti potřeba mnoho času na programování a nastavování strojů. Aplikace DELMIA V6 Machining zrychluje přípravu a navíc minimalizuje materiálové ztráty. Paride Della Corte využívá aplikaci ENOVIA ke správě rozsáhlé databáze nástrojů. Pokud v ní vhodný nástroj nenajde, vytvoří si nový nástroj v modulu CATIA V6, a zařadí ho do ENOVIE.

3D model vytvořený pomocí řešení CATIA používají inženýři Eterny k simulaci zpracování hodinových strojků, provedení potřebných úprav designu a k vytvoření příslušných výrobních nástrojů. Ještě před zahájením vlastní výroby tak může Eterna zjistit, zda hrozí problém mezi polotovarem, nástroji a napínákem. „Výsledky, které získáme během virtuální simulace, přesně odpovídají reálné situaci,“ dodal Paride Della Corte. DELMIA Machine Builder (aplikace pro tvorbu a řízení virtuálních obráběcích strojů a příslušenství) vymodeluje CNC stroj a automaticky vygeneruje program pro trojosou frézu. Výhoda 3D vizualizace spočívá ve včasném rozpoznání problémů a v tom, že při následné výrobě už není třeba provádět dodatečné opravy a nevznikají vadné výrobky. Celkový výrobní cyklus je tak kratší a výsledný obrobek je v pořádku a sedí na první pokus.

Poznámka redakce:
Článek popisuje pouze obecné výhody, kterými dozajista disponují i jiné aplikace pro obrábění. Možná by nebylo na škodu vyzdvihnout konkrétní výhody, kterými DELMIA převyšuje konkurenci. Automatické vygenerování programu pro tříosý stroj a kontrola kolizí není nic, čím by měla být konkurence zahanbena. Tak snad příště.


Zdroj: Grayling

Galerie


Vizualizace výsledného produktu - náramkových hodinek Eterna


Prostředí DELMIA se simulací obráběcího procesu


Pohled do nitra hodinového strojku