Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Administrace CATIA - 3. díl - Admin mode

Publikováno: 17. října 2016 | Zobrazeno: 4822x
Po dvou předchozích článcích, které byly zaměřené na nastavení prostředí, se dnes konečně dostáváme k tomu nejzajímavějšímu tématu - k tak zvanému Admin módu. V diskusi se objevuje poměrně mnoho vláken, které se na něj přímo či nepřímo odkazují. Mnohokrát již byla některá jeho část více či méně popisována v odpovědích. Při troše hledání se dalo dopátrat, co a jak udělat pro to, aby se CATIA mohla v admin módu spustit. Aby byly informace ucelené a na jednom místě, popíšeme si Admin mód kompletně v dnešním příspěvku.

Jak na admin mód

Ještě než se pustíte do experimentování, vraťte se k předchozím dvěma článkům a přečtěte si, jak mají, resp. musí být nastavené proměnné prostředí (Environment variables). Důležité jsou především tyto dvě:

CATReferenceSettingPath
Cesta ke složce s referenčním nastavením.

CATCollectionStandard
Cesta ke složce se standardy.

Aby se CATIA v Admin módu spustila, musí tyto složky existovat a být nastavené na read/write. Pokud jste si jistí, že je prostředí nastaveno správně, stačí pro Admin mód přidat do zástupce jedno kouzelné slovo, resp. parametr. A co jiného by to mohlo být než -admin. Přidává se na pozici za název spustitelného programu CNEXT.exe.

Celý zápis v zástupci v poli Cíl bude vypadat takhle:
Cesta k souboru CATStart.exe -run "CNEXT.exe -admin" -env "Název souboru" -direnv "Cesta k souboru"

V tuhle chvíli je vše připravené a můžete se pokusit o start v Admin módu. Pokud jste nikde v konfiguraci neudělali chybu (zde nikoho nechci podceňovat, ale i mě se to při psaní článku napoprvé nepodařilo), CATIA nastartuje s varovným hlášením, že se nacházíte v Admin módu.

Hlášení o aktivním Admin mode

V opačném případě jste se někde v konfiguraci dopustili chyby a Admin mód se spustit nepodaří. CATIA vám ale naštěstí celkem srozumitelně v chybovém hlašení sdělí, co a kde je špatně, aby se chyba dala snadno opravit. Na obrázku je příklad s hlášením o neexistující hodnotě proměnné CATReferenceSettingsPath.

Chyba - cesta k CATRefSettings neexistuje nebo je read only


Jestliže jste chyb udělali více, další se objeví hned jak tu předchozí odstraníte. Na jednu stranu zdlouhavé, na druhou je pak snažší chyby najít a opravit. Většinou stačí zapomenuté lomítko apod.

Jsme tam

Je jedno jestli na první nebo několikátý pokus, ale jsme tam. CATIA je spuštěna v Admin módu a nám se otevírá spousta dalších možností správy, editace nastavení a změn standardů. Běžný uživatel může po zjištění, co všechno je možné, zůstat celkem chladný, ale každý administrátor bude nadšený.
Zde uvádím ty nejzajímavější možnosti:

Nastavení a uzamčení settings
První, velmi důležitá funkce dostupná pouze v Admin módu, je možnost nastavit a uzamknout referenční nastavení. V Admin módu se totiž při ukončení CATIA všechny změny v nastavení neukládají do lokálních nastavení uživatele (tak je tomu při běžném spuštění), ale do nastavení ve složce CATReferenceSettingsPath. Z této složky si pak CATIA natahuje jednotlivá nastavení v případě prvního spuštění nebo po resetu nastavení.

Poznámka:
Při prvním startu CATIA de facto dojde ke zkopírování referenčního nastavení do složky s lokálním nastavením. Pokud nějaké nastavení není ve složce s referenčním nastavením obsaženo, bere se default CATIA. Další změny v nastavení uživatelem se vždy ukládají jen lokálně. V případě smazání lokálního nastavení (reset) si CATIA opět natáhne referenční nastavení.


Když se podíváte do Tools - Options, vedle zatrhávacích políček jednotlivých nastavení se objeví ikony zelených zámečků. Těmi můžete uzamknout nastavení jednotlivých voleb - běžný uživatel pak nemá šanci si nastavení změnit. Pokud tedy chcete vytvořit bezpečný firemní standard, nastavíte si vše podle potřeby do "vašeho" defaultu a potencionálně nebezpečné volby uzamkněte. Při normálním spuštění CATIA pak u těchto uzamknutých nastaveních budou ony známé červené zámky a nastavení nepůjde změnit.

Možnost uzamknout nastavení - zelený zámeček = nastavení lze měnit / oranžový zámeček = nastavení je zamčené


Editace standardů
Složka se standardy
Tahle možnost se hodí především pro editaci výkresových standardů. Ty jsou umístěné ve složce, kterou udává proměnná CATCollectionStandard. Kromě definice výkresových standardů jsou zde i definice závitů, osazených děr (od R24) apod.
Soubory v těchto složkách jsou ve formátu xml a lze je tedy editovat i manuálně v textovém editoru. To je ale vždy riskantní. Pokud při editaci uděláte sebemenší chybu, CATIA standard nenačte a označí ho jako chybný. Najít chybu je pak vzhledem k rozsáhlosti obsahu téměř nemožné. Proto vřele doporučuji editovat standard v Admin mode - a samozřejmě před jakýmkoliv pokusem o editaci vždy zálohovat.
V Admin mode nehrozí, že by došlo k porušení integrity obsahu. CATIA při opuštění dialogu Standards oznámí změnu a nabídne přeuložení xml souboru pod novým názvem.

Generative parameters
Zde si můžete nastavit, jak se budou generovat entity ve výkresu. Pokud byste si tedy např. chtěli výkresové prostředí přizpůsobit do stylu AutoCAD, tj. černé na bílém, stačí černou barvu všech čar, kót a textů změnit na bílou a pozadí obráceně na černé. Je to sice běh na dlouhou trať, protože se neustále budou objevovat další a další prvky, které budou stále černé na černém, ale jde to.

Poznámka: Viděl jsem to na vlastní oči, bylo to přenastaveno v CATIA V6 pro Konštrukta Industry v Trenčíně.

Editace generative parameters - nastavení toho, jak se bude vykreslovat geometrie ve výkresu



Definice osazených děr
Tohle je novinka od R24. Při vytváření osazené díry lze již automaticky vybrat hloubku a průměr osazení podle velikosti průměru díry. Základ je ve dvou řadách - můžete si je libovolně rozšířit či přidat svoje další.

Definice osazených (Countersunk) děr - dostupné od R24


Standardů je samozřejmě mnohem více. Určují dále např. parametry pro převod DXF, dají se nastavit defaultní barvy pro tělesa a plochy v modeláři apod. Kompletní popis by byl na několik dalších článků.


Na závěr

A to je pro dnešek všechno. Cílem článku bylo přiblížit možnosti Admin mode a ukázat, jak se spouští. Jeho funkce se většinou využívají pro přípravu uživatelského prostředí a obecně omezení uživatelů.

Teď tedy víte, jak si odemknout některé nastavení v prostředí OEM, které bylo doteď nesmyslně zamčené a nemohli jste kvůli němu pořádně pracovat.


Autor článku: Jan Cinert