Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

V5-6R2020 - Starý dobrý Union trim je zpět

Publikováno: 1. června 2021 | Zobrazeno: 3128x
Dnes jsem měl tu čest si poprvé sáhnout na nový release V5-6R2020. Na první pohled nic nového (podrobnější ohledání teprve přijde), ale stalo se něco, co jsem téměř nečekal. Spousta z vás si určitě pamatuje příchod R28 a s ním spojené "úžasné" nové chování funkce Union trim, kde se jaksi ztratilo barevné označení vybraných ploch (pro odebrání a pro zachování), zmizelo tlačítko pro Preview (výsledek se zobrazoval ihned po výběru plochy) a výpočet operace trval neúměrně dlouho. Avizovaná oprava s příchodem R29 nekonala, a ani možnost vrátit se ke starému způsobu změnou konfigurace proměnné v environmentu nepřinesla kýžené chování (pak pro změnu vybrané plochy nebyly označené nijak, ani tím žlutým praporkem).

Nové chování Union trimu v R28 a R29


A světe div se, zdá se, že v R30 máme zase starý dobrý Union trim. Pravda, pořád je nutné přidání proměnné do env., ale Trim se pak začne opravdu chovat jako postaru. Plochy se obarví (fialová a modrozelená), a je přítomno tlačítko Preview.

Původní chování Union trimu (do R27 a nově v R30)


Rychlost operace u složitějších modelů jsem zatím nezkoušel (snad se to také zlepšilo), ale už jen tahle drobnost je pro mě příjemná změna nebo spíše návrat k lepšímu.

A jaká že je ta kouzelná proměnná? Do souboru s definicí proměnných prostředí stačí dopsat řádek:

PRT_UNIONTRIM=NO

a Union trim se po restartu Catie začne chovat postaru.


Určitě se chystám na celý článek o novinkách tohoto release, ale tahle drobnost mi udělala takovou radost, že si zaslouží být extra.


Autor článku: Jan Cinert