Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

F-Bike létá s figurínou

Publikováno: 5. června 2013 | Zobrazeno: 4006x
V březnu jsem se zmiňoval o prvním malém úspěchu v projektu F-Bike, kdy došlo k plnému odpoutání kola od země a krátkému stabilizovanému setrvání ve vzduchu v režimu autopilota, tj. bez jakýchkoliv zásahů do řízení, viz předchozí článek. Tento pokus nás povzbudil a dodal nám sílu a chuť pokračovat v téměř bezvýchodném, dlouho trvajícím a ne moc úspěšném období, kdy už jsme se pomalu začínali vzdávat. Čekala nás spousta další práce, zkoušení, tápání. Následovalo několik drobných mechanických úprav a nastavení řídící jednotky, a výsledek se nakonec dostavil...

Letové zkoušky projektu Flying Bike (F-Bike) tedy pokročily do finální fáze - probíhají krátké a nyní již plně řízené lety s figurínou. F-Bike je ve finální podobě, byl odmontován testovací stojan, vrátila se kola a k nim boční stabilizační podpěry. Na kolo jsme posadili naší figurantku (slečna Polly), která zatím jediná má dost odvahy svěřit se do rukou pilota.

F-Bike ve finální podobě (oproti původnímu designu byly nahrazeny velké kompozitové koše za lehčí, a dále jsou jiné boční podpěry)

F-Bike v původním designu na výstavě Sport Life 2012

Výsledky jsou zatím velmi dobré, pokud se neobjeví nějaký zásadní technický problém, mělo by proběhnout profesionální natáčení. Máme přislíbené štáby přímo z Dassault Systemes, zájem projevila i Česká televize a další...

Video s letem na YouTube


...nebo druhý pokus z jiné kamery
Tady je dobře vidět, jak náročné je pilotování F-Bike. Kdyby si někdo náhodou myslel, že to musí být hračka, tak je zcela vedle. Řízení F-Bike se dá srovnat s řízením malého vrtulníku. Jediná chyba pilota a kolo by se pravděpodobně "prokousalo" ven z haly.



Více informací o projektu naleznete oficiálním projektovém webu a v nejbližší době se objeví i v dalších médiích.



Autor článku: Jan Cinert, Pilot F-Bike: Jan Špatný