Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Práce s soubory, změny vlastností
Modelování
Sestavy
Výkresy, tabulky
Měření, analýzy
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Představujeme: V5 Makro Restore links – obnovení linků ve výkresu

Publikováno: 27. září 2013 | Zobrazeno: 4371x
V tomto článku si představíme poměrně jednoduché makro, které dokáže obnovit přerušené linky ve výkresových pohledech. Patálie s přetrhanými linky zná snad každý, a troufnu si tvrdit, že spousta uživatelů neví, že se linky dají obnovit. Stejně tak už se většina z nás setkala se situací, kdy jsme chtěli nalinkovat výkres na jiný model nebo jen jeho novější verzi, ale výkres model odmítl kvůli jinému UID*. Oba tyto problémy dokáže makro rychle a efektivně vyřešit.

*) Některé společnosti mají striktně nakázané mít u každého modelu jiné UID, takže možná nějaký důvod, proč linky nejdou nahradit a obnovit existuje. Makro tedy neberme jako běžný nástroj, ale jen jako poslední záchranu, resp. bypass, jak obejít problém s linky.

Jak to funguje

V API (application programming interface) CATIA jsou funkce, které umožňují pracovat s výkresovými linky v podobném duchu, jako je to ve standardním rozhraní CATIA (funkce Modify links). Na rozdíl od CATIA se ale dají linky do jednotlivých pohledů přidávat i v případě, že v danou chvíli neexistují (CATIA jen suše ohlásí, že žádné linky neexistují a nic nám nedovolí). Takže pokud chceme u izolovaného pohledu nějaké linky vytvořit, stačí je přidat. A při rozdílném UID CATIA přelstíme tím, že pohledu staré linky nejdříve odebereme (v tu chvílí nemá s čím porovnat nové UID), a pak si již snadno nechá vnutit linky nové. A to je celé.

Uživatelské rozhraní

Prostředí bylo opět navrženo s ohledem na jednoduchost a rychlost. Jsou zde dvě vstupní pole pro soubor s modelem a soubor s výkresem a dále tři zatrhávácí pole pro nastavení chováno makra při přelinkování.

uživatelské rozhraní


Nahrazení / obnovení linků

Postup při nahrazování či obnovení linků je velmi snadný. Uživatel vybere model (možno i sestavu) na kterou se má výkres nalinkovat, a výkres, ve kterém se mají linky vytvořit. Místo výběru souboru s výkresem má uživatel možnost zvolit „Aktivní výkres“, kdy se změny provedou v aktuálně otevřeném aktivním výkresu.

Možnosti nahrazení
Smazání izolované geometrie
Pokud obnovujeme linky u izolovaného pohledu, po update nám v pohledu vždy zůstane původní, izolovaná geometrie. Abychom ji pak nemuseli složitě filtrovat a mazat, makro ji při zapnuté volbě smaže automaticky.
Update pohledu po vytvoření linku
Tato volba se bude hodit v případech, kdy link nebyl na celý part nebo sestavu (WholePart/WholeProduct), ale jen na určité Body / Instance. Po přelinkování si proto nejprve u vybraných pohledů upravíme linky, a až potom sami provedeme update.
Zavřít a uložit model i výkres po přelinkování
Zde není co vysvětlovat – po editaci linků se výkres uloží a zavře se i s modelem.

Závěr

Toto makro lze použít jako záchranu v situaci, kdy díky nesprávnému zacházení s daty dojde k přerušení linků nebo k přeuložení souboru s jiným UID.

Videoukázka




Kontakt

Pokud byste měli o zde uvedené makro zájem, pište na adresu makra@technodat.cz