Warning: getimagesize(../download/files/52e044c962398_v__stz) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /webx/users/catia-forum/catia-forum.cz/www/forum/topic.php on line 332
CATIA fórum - FEM - metoda konečných prvků
Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

FEM - metoda konečných prvků

Kompletní přehled příspěvků v tématu FEM - metoda konečných prvků řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Martin Mohelník

Poslat zprávu | Profil
Datum: 22.1. 2014 | Zobrazeno: 11275x
Konfigurace CATIA: V5R21

Text dotazu:
Dobrý den,

opět se k Vám vracím o radu s Catií, nyní konkrétně s metodou konečných prvků.
Problém je následující v přiloženém souboru je soubor "Analysis2-cep lemniskatu.CATAnalysis"v kterém se nachází součást kde v místě největší díry potřebuji vytvořit rotační vazbu, kde bude docházet sice k jen asi 5,5° rotaci, ale nebude to tam pevně spojeno, tedy slisováno. A již jsem se pokoušel návodem, který jsem zde našel dát to nějak dohromady, či googlením a návody na youtube, ale nepovedlo se mi. Vždy mi to hlásí error "Pivot is too small" a netuším co s tím. A tak Vás prosím jestli by jste mi mohli poradit?

Předem děkuji

Přiložené soubory:
12.zip

Jaroslav Pitoňák

Poslat zprávu | Profil
[#4370] | Publikováno: 22.01. 2014 - 21:33
Ahoj

Pokúšal som sa otvoriť tvoj part aj analýzu, no mám starší release Catie, takže to neotvorím. Preto som namodeloval jednoduchý part, na ktorom ti to vysvetlím.

Pri FEM analýzach v Catii existuje vždy niekoľko možností, ako realizovať danú väzbu, rotačnú väzbu nevynímajúc. Spomeniem len dve najjednoduchšie.

a) Prvý spôsob je využiť User-defined Restraint, kde si zvolíš plochu (v tvojom prípade valcovú plochu diery) a odoberieš jej stupne voľnosti (obr. 01).
b) Druhý spôsob je pomocou definovania virtual partu. Tu si musíš zvážiť, či virtual part bude tuho spojený s valcovou plochou diery - voľba Rigid Virtual Part, alebo sa bude jednať o pružný virtual part, alebo virtual part bude len v kontakte s valcovou plochou diery a pod. V tvojom prípade sa bude zrejme jednať o voľbu Rigit Virtual Part, kde len vyberieš valcovú plochu diery a OK (obr. 02). Posledným krokom je zaväzbenie virtual partu, kde je opäť niekoľko možností v závislosti od ďalších oporných/kontaktných plôch dielu. V tvojom prípade sa bude zrejme jednať o voľbu Sliding Pivot alebo Pivot. V oboch možnostiach len označíš už vytvorený virtual part - tým ho zaväzbíš a potom zvolíš smer osi rotácie - podľa súradnicového systému dáš 1 tej osi, ktorá je rovnobežná s osou tvojej diery - os rotácie (obr. 03) a OK. Rozdiel medzi Sliding Pivot a Pivot je len v tom, že Sliding Pivot umožňuje axiálny posun v smere osi otvoru, Pivot v tomto smere odoberá stupeň voľnosti.

Odporúčam zohnať si poriadny manuál alebo skúsiť help Catie.

Přiložené soubory:
Help.zip

Martin Mohelník

Poslat zprávu | Profil
[#4374] | Publikováno: 22.01. 2014 - 23:23
Děkuji za reakci,
manuál jsem stáhl jen to co co jsme dostali ve škole, či jsem si našel na internetu, jinak jsem nic nenašel
A zkouel jsem obě metody co jste mi napsal, ale byl jsem úspěšný jen u první, kde jsem to dal spočítat a propočetlo a ukázalo to napětí, tak jsem následně dal na jedno místo podrobnou sít a od té doby mi to ukazuje error, který zasílám v příloze, zkusil jsem smazat tuto odprobnou sít a error je tu stále
A nejde třeba přeuložit tento soubor na starší verzi, aby jste ji mohl případně otevřít?

Přiložené obrázky:

Martin Mohelník

Poslat zprávu | Profil
[#4375] | Publikováno: 22.01. 2014 - 23:24
nějak to neukazuje obrázek, tak ještě jendou

Přiložené obrázky:

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4377] | Publikováno: 23.01. 2014 - 08:34
Na obrázku není chyba, jen varování. Odebíráte stupně volnosti, které už jsou de facto odebrány charakterem geometrie a předchozích podmínek. V každém případě výpočet v tomto případě proběhne.

Pro tuto podmínku se opravdu nejvíc hodí vazba Pivot nebo Sliding pivot v kombinaci s virtuálním partem. Velmi důležité je, aby virtual part byl typu contact (pokud není do oka pevně nalisovaný čep, který se nemůže otáčet ani v navazující spojené součásti).
Martin Mohelník

Poslat zprávu | Profil
[#4384] | Publikováno: 27.01. 2014 - 15:22
Super, moc Vám děkuji :-)) funguje to, konečně to v místě dotyku neukazuje obrovská napětí :-)
Jinakjsme se chtěl zeptat, jaký je rozdíl když tam použiji virtuální součást o proti "User-defined Restraint"? Použij jsem druhé zminované, jelikož u prvého mi to ukazuje stále rror s "pivot too small"
A dále . lze tam nějak dát čtvercovou sít? Jelikož je přeci jen přesnější :-)
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4386] | Publikováno: 28.01. 2014 - 00:31
Když použijete User define restraint, tak se úloha nikdy nebude chovat podle skutečnosti. Mezi součástí a čepem je kontakt - když budete za čep tahat radiálně k oku, na jedné straně bude do součásti tlačit a na druhé bude mít tendenci odlehnout. User def. const. je jako kdybyste čep přivařil napevno.

Pokud použijete virtual part typu contact, musíte ho také nějak zachytit (odebrat všechny stupně volnosti), jinak bude cestovat a úloha bude staticky neurčitá. Takže na virtual part klidně dejte fix a bude to fungovat.

CO se týče sítě s bricky (=kvádr), v určitých výpočtech je přesnější (např. 27 nodové bricky), ale na to musíte mít licenci FMD - advanced solid meshing, jinak jí nevytvoříte.
Martin Mohelník

Poslat zprávu | Profil
[#4388] | Publikováno: 28.01. 2014 - 16:39
Aha, funkci fix jsem v tomto ,modulu nikde neašel ani dle nápovědy
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4389] | Publikováno: 28.01. 2014 - 17:17
Pardon, myslel jsem samozřejmě Clamp... Fix je v assembly. Už se mi to plete :-)
Martin Mohelník

Poslat zprávu | Profil
[#4395] | Publikováno: 28.01. 2014 - 17:33
Ano, tak sjem Vás pochopil správně a zkusil jsem to hned s tím "clamp" místo "fix a ukazuje mi to tento error - je v zipu, jelikož dost stupidní pravidlo na velikost obrázků do 100kB

Přiložené soubory:
jpg1.zip



Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.