Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Tvorba trubky - po přidání tloušťky je materiál normálný k povrchu a ne jako "řez pilou"

Kompletní přehled příspěvků v tématu Tvorba trubky - po přidání tloušťky je materiál normálný k povrchu a ne jako "řez pilou" řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
cumil111

Poslat zprávu | Profil
Datum: 23.4. 2014 | Zobrazeno: 10503x
Konfigurace CATIA: V5 R18, MD2+GSD

Text dotazu:
Dobrý den, rád bych se zeptal jak v CATII (používám V5R18, kvůli zákazníkovi...) pomocí ploch a přidání tloušťky materiálu... Zahnutou trubku, koleno, svařované pomocí nařezaných trubek pod určitým úhlem, tak aby výsledný tvar dal koleno. Tzv. Lobster part. Jedná se o prototyp, proto svařování...
Není problém vytvořit dané části plochy a přidat tloušťku. Jde mi o to, že pokud jen přidám tloušťku, tak se ve vnitřním zaoblení kolene překrývají vytvořené tloušťky. Jakoby se tvořil povrch po normále k povrchu plochy, ale já bych potřeboval aby byl normálný podle plane v místě řezu. Já bych potřeboval aby to vypadalo jako kdybych každý díl uříznul z trubky např... Děkuji a snad je to pochopitelné.
S pozdravem Tomáš
Obrázek budu moct přidat snad během dne v práci.

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4543] | Publikováno: 23.04. 2014 - 08:34
Dobrý den,

musíte zvolit trochu jiný postup. Přidání tloušťky podle normály je samozřejmost, protože nikde není definovaná "rovina řezu". Pokud je koncová kontura trubky rovinná křivka, potom by se ještě možná mohl přidaný materiál zarovnat podle této roviny - to je však ideální případ.

Trubku namodelujete tak, že jí vytvoříte v délce polotovaru (tak jak by se řezala bez úkosů) a až po přidání tloušťky ji teprve seříznete buď rovinou nebo jinou plochou.

Výsledek na obrázcích...

Přiložené obrázky:

cumil111

Poslat zprávu | Profil
[#4544] | Publikováno: 23.04. 2014 - 12:42
Zdravim, a predem se omlouvam za diakritiku, ale pres den bohuzel nemam pristup ke klavesnici s diakritikou. Toho jsem se trochu obaval. Kdyz se podivate na obrazek, je zde jeste jiny mozny postup? Protoze jednotlive casti plochy vznikaly podle krivky a profilu mezi rovinami... A nejsem si jisty jak to ted predelat tak abych mohl pouzit vas postup.
Dekuji

Přiložené obrázky:

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4545] | Publikováno: 23.04. 2014 - 20:55
Není mi jasné, jak je to tvořené. Je tam jen osa trubky. ale to je křivka, a části trubky vypadají rovně.

Já bych spojil body na ose pomocí Line (s určitým přesahem), z Line vytvořil válcové plochy jako Sweep (circle with radius). Pak bych od každé roviny co tam máte udělal offset na obě strany a takto vzniklými rovinami ořezal části trubek. Samozřejmě až po tom, co by se jim přidala tloušťka.
cumil111

Poslat zprávu | Profil
[#4546] | Publikováno: 26.04. 2014 - 16:09
Dobrý den,
omlouvám se, neměl jsem zapnutou veškerou geometrii. Křivka slouží pro vytvoření bodů v určitém poměru, tak aby bylo následně možné vytvořit rovné části trubky pomocí Line. A na každé Plane je vytvořená skica s kružnicí a pomocí Multi-section surface vytvořena plocha. Tady jsem narážel na problém zmíněný na začátku...
Použil jsem tedy vaši radu - Line s přesahem, a válcová plocha jako Sweep atd... Funguje to perfektně, až na jednu věc, kde trubka takto vytvořená a trubka rovná nenavazují přesně na sebe (úhlová část trubky má tvar elipsy po uříznutí pod úhlem). Toho se asi nezbavím, jedině změnit profil na rovné části trubky z kružnice na stejnou elipsu jako vznikne na úhlové části trubky po uříznutí a doufat, že to budou lidi schopni vyrobit :) Předtím, jsem to neměl právě díky kružnicím na každé rovině, ale to zase způsobilo menší vnější průměr samotné trubky...
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4547] | Publikováno: 26.04. 2014 - 17:48
Tohle jde taky vyřešit. Stačí rovnou trubku oříznou stejně jako ty kousky. Vytvoříte rovinu i mezi rovnou částí a prvním kouskem kolena - rovina bude dělit úhel mezi osami. Tím pádem pak na konci rovné trubky bude stejná elipsa jako na zbytku a hlavně budou všechny části kolena stejné. Pokud byste to dělal podle vás tak budou koncové části trubek kolena oříznuté pod jiným úhlem než vnitřní části.

Takže se musí jen správně rozpočítat úhly. Místo křivky bych nakreslil skicu, kde bych definoval geometrii pro ořezové roviny (půjde to dobře zakótovat), na základě skici pak vytvořil ořezové roviny a máte hotovo.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.