Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Co bychom chtěli v catii.

Kompletní přehled příspěvků v tématu Co bychom chtěli v catii. řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Jan Vaník

Poslat zprávu | Profil
Datum: 14.11. 2014 | Zobrazeno: 9568x
Konfigurace CATIA: V5R19SP9

Text dotazu:
Dobrý den

Má Technodat nějaký vliv na Dassault systém při připomínkách a požadavcích na vylepšení catie? Je mi jasné, že se nahlašujou chyby, ale co požadavky zákazníků, co by chtěli mít v další verzi? Jako uživatel Catie V5 MD2 musím říci, že za posledních deset let jsou změny v tomto modulu spíše rázu kosmetického, než aby to nějak výrazně urychlovalo práci. Je mi jasné, že celkově je catie rozkouskovaná do různých modulů a že řešení je dokoupit určitý modul či funkci, jako je třeba konfigurace MD2+GSD a mám navíc vyhlazení křivky. Ale třeba modul pro obrábění za posledních deset let prodělal dost výrazné změny. Takže to vidím jako nepoměr, přímo křivdu. Když vidím, že u konkurenčních CAD systémů je s každou verzí dost novinek a MD2 furt nic. Těšil jsem se, že třeba synchronní technologie by se mohla objevit v nějaké formě v catiim, uběhlo několik let a vono furt nic. Mezitím firma platí miliony za podporu a nové verze, z mého pohledu vlastně zbytečně. Data od zákazníka nám stačí mrtvá, a zákazník nižší verzi vždy otevře ve výšší (tedy skoro vždy, ale někdy dělá problém jen rozdíl jednoho servispaku).

Takže mám první návrh na vylepšení modulu MD2, o kterém si myslím, že by nekolidoval s ostatními moduly. Jestliž často ve výkresech používáme souřadnicovou tabulku bodů pro kontrolu dílů, tak by se mi docela hodilo, aby se v tabulce objevili názvy bodů z 3D modelu a já je nemusel pracně přepisovat. Takže když vytvářím tabulku, v dialogovém okně aby byl výběr - přebrat názvy bodů z 3D modelu.

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4819] | Publikováno: 18.11. 2014 - 15:59
Dobrý den,

v některých bodech s Vámi souhlasím. Za každou licenci se musí platit, ale ne všude se vylepšuje. Příkladem je modul Drafting, kde se v podstatě nic zásadního nemění.

S návrhy na nové funkce je to asi takto: Pokud nejde o chybu (kritické chyby se řeší hned), většinou je problém označen jako chování nebo vlastnost systému a je de facto na libovůli DS, zda dojde ke změně. A když se jedná o přání nebo návrh nové funkcionality, rozhoduje velikost zákazníka. Takže např. pokud si vzpomene Airbus, který má možná několik tisíc licencí, že chce něco navíc, tak se to přidá. Ale pokud je to přání "jednotlivce", možná se to někam zaznamená...

Můžeme se zkusit zeptat - má kdokoliv z fóra nějaké zkušenosti se zapracování návrhů na změnu?

A teď k vašemu návrhu. Něco podobného bych očekával u děr - aby se kromě souřadnic a průměru přenášela i např. tolerance, informace o závitu (pokud je díra závitová) a hloubka). Zatím to funguje tak, že se do tabulky berou jen informace ze 2D, tedy až promítané, nikoliv původní geometrie. A podpora API je zde nulová. U tabulky s body je to úplně to samé. Lepší než čekat na změnu je vytvořit si vlastní nástroj, který to dokáže - u jednoduchých bodů by se informace daly přebírat přímo ze 3D.
Jiří Lebruška

Poslat zprávu | Profil
[#4821] | Publikováno: 19.11. 2014 - 16:19
Dobrý den,
rád bych poopravil kolegu Cinnerta, neboť systém na řešení chyb (Service Request) nesouvisí s požadavky na novou funkcionalitu.
Nebudu mluvit za DS partnery, nicméně mám osobní zkušennost s zákaznickými požadavky na rozšíření Catie, které byly realizovány.
Proces se jmenuje Enhancements Request (ER) - kdy po jeho vytvoření (je třeba popsat detailně požadovanou funkci / metodiku, důvody pro implementaci apod.) je vyhodnocen ze strany vývoje a v případě, že vývoj shledá, že takovouto funkci je vhodné v DS produktech mít (neexistuje např. jiná metodika, nebo nehrozí konflikt s jinými funkcemi, je možné ji realizovat), je tato funkce zahrnuta do plánu vývoje - tzv. roadmapy.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.