Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Přesazení globálního souřadného systému

Kompletní přehled příspěvků v tématu Přesazení globálního souřadného systému řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Milan Frýba

Poslat zprávu | Profil
Datum: 12.1. 2015 | Zobrazeno: 9399x
Konfigurace CATIA: V5-6 R2014 SP1 64bit

Text dotazu:
Dobrý den,
Věděl by mi někdo poradit s následujícím problémem:
Mám sestavu s dalšími podsestavmi, skeletonem ap. Na ní jsou navázány výkresy sestavy. Nyní si zákazník vzpoměl, že by chtěl celou sestavu posunout na nové místo (modifikace konečného výrobku). Mám k dispozici part se dvěmi souřadnými systémy. Jeden jako absolutní a jeden lokální na definovaném místě mojí sestavy.
Oba souřadné systémy mám i v partu skeletonu mojí sestavy. Ty absolutní na sobě sedí (když do mojí sestavy vložím párt se souřaďňáky, tak se tento part vloží samozřejmě do absolutní nuly, takže to sedí), ale ten lokální je posunutý (viz. první obrázek). Nyní bych chtěl sestavu (resp všechny party) v něm posunout ta, aby oba souřadné systémy na sobě seděly. Jednoduchým posunutím, pomocí "SNAP" se mi samozřejmě posune absolutní poloha počátku sestavy. Napadlo mě, posunout všechny díly sestavy po jednom a předefinovat lokální souřadný systém. Jenže problém, ten je pro změny zamčený (viz. druhý obrázek).
Druhý problém je, že i kdyby se mi to podařilo, pohledy výkresu, řezy atd. se mi po updatu zřejmě rozbijí, že? Předělávat celý výkres je tak na tři dny i když razítka aj. by zůstanou...

Snad je to trochu zřejmé, co mám na mysli, poradí někdo?
Předem děkuji!

Přiložené obrázky:

Milan Frýba

Poslat zprávu | Profil
[#4889] | Publikováno: 12.01. 2015 - 16:15
Oprava - při vložení se pořadí obrázků otočilo, i přes tuto komplikaci věřím, že je to pochopitelné...
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4892] | Publikováno: 12.01. 2015 - 21:24
Dobrý den,

zásadní otázka je, jestli je nějaké vazba mezi vaší sestavou, kterou potřebujete posunout, a zbytkem modelu. Pokud ne, mělo by stačit jen napolohovat vaší sestavu do nové polohy (jestli bude její počátek v jiné poloze než počátek hlavní sestavy by v zásadě nemělo ničemu vadit.

Pokud ale používáte nějaké kontextové linky (berete se něco ze skeletonu či jiné součástí v hlavní sestavě), bude to samozřejmě problém. Pak by přicházel v úvahu druhý způsob, tedy posunout se všemi součástmi ve vaší sestavě. Pokud jsou součástí mezi sebou správně svázané (někdo třeba používá jen vazbu Fix), mělo by se vše pohnout najednou. Pohledy ve výkresu budou chtít update jen v případě použití kontextových linků, a i tak by všechny kóty i řezy měly "přežít", protože se mění jen poloha, nikoliv vlastní geometrie. A řezy jsou definované v rámci pohledu, se 3D by neměly souviset.

Pak je ještě možnost zkusit souřadný systém nahradit obyčejným Replace - to by také mělo zafungovat. Pak ho nemusíte přetvářet.

Milan Frýba

Poslat zprávu | Profil
[#4901] | Publikováno: 16.01. 2015 - 11:43
Dobrý den,
Vazby mezi díly nejsou. Polohování je tvořeno podsestavami pro normalizované, opakující se díly a ty speciální (což je většina) jsou modelovány v poloze. Jde o nyní již mrtvá tělesa, proto je důležitý globální počátek - při nahrání do sestavy se vloží do správné polohy.
Replace nefunguje na globální počátek souřadnic. Nyní to zkouším takto:
1) vytvoření dočasné sestavy a prázdného dílu (vytvoření globálního souř. sys.)
2) přihrání celé sestavy
3) Posunutí sestavy do žádoucí polohy
4) vytvoření CATPartu ze sestavy (tzn. vytvoří mrtvá tělesa - ty už byly mrtvé před tím, tak to nevadí)
5) překopírování nových body do originálních souborů partů, záměna hlavního Part body, přejmenování body...

Zdlouhavé, ale na nic jiného jsem nepřišel. Uvidím, jaký vliv to bude mít na výkres...
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4902] | Publikováno: 18.01. 2015 - 17:32
Vliv na výkres bude naprosto katastrofální, protože jakmile cokoliv smažete, hned se ztrácí návaznost (pokud byla geometrie použita pro další objekty - kóty ve výkresu, vazby, ...).

Pokud pracujete s mrtvolami, tak můžete posouvat přímo tělesa v rámci partu - to jde. Navíc se dají použít úplně stejné vazby jako jsou v sestavě, jenže tohle většinou nikdo nezná. Pak si zachováte původní geometrii a výkresy by se měly bez problémů jen updatovat.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.