Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

tvoření plochy z křivek - překrucování

Kompletní přehled příspěvků v tématu tvoření plochy z křivek - překrucování řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Jan Snášel

Poslat zprávu | Profil
Datum: 11.5. 2015 | Zobrazeno: 9962x
Konfigurace CATIA: V5 R21

Text dotazu:
Zdravím,

Potřeboval bych poradit s vytvořením plochy - mám naimportované body a křivky (první obrázek) pomocí souřadnic a makra z excelu. Tuto síť bych chtěl použít pro vytvoření plochy podobné jako na druhém obrázku (tu vytvořil kolega pomocí stejných souřadnic v pro-engineeru). Jako nejvhodnější nástroj se mi jeví Multi-Section Surface, ale stále zde narážím na problém, že se mi plocha kroutí podle zadaných určujících křivek (ať už Sections nebo Guide). Je to vidět na třetím a čtvrtém obrázku. Jednou jsou jako Sections křivky "horizontální", pak "vertikální".

Věděl by prosím někdo, jak se kroucení zbavit? Používám pro tuto plochu vůbec správný nástroj? Zkoušel jsem všechno možné, ale v Catii nedělám dlouho, takže mi nejspíš něco uniká.

Předem díky za případnou pomoc.

Přiložené obrázky:

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5110] | Publikováno: 12.05. 2015 - 08:12
Dobrý den,

pokud nemáte k dispozici jinou licenci než GS1 / GSD, je Multisection surface vhodný. Jako alternativa by se dal použít Fill, v posledních releasech už se dá vybrat více než jeden element, který Fill řídí (prochází jím).

Problém překrucování je absence aproximace. Catia se snaží za každou cenu přesně dodržet section a guide křívky, kdy pak vzhledem k jejich počtu vzniká složitá plochu (polynom s vyšší řádem) a začne se takto vlnit. Importované body a z nich vytvořené křivky zřejmě nebudou úplně čisté, proto bych se snažil to zjednodušit.

Řeřením by mohlo být zjednodušení sítě - nechte okraje a vnitřek "zřeďte" klidně o 50%. Další možnost je přidat návaznosti na okrajích, tím by se tako vlnění mělo trochu uklidnit.

Klidně sem nahrajte model s křivkami, zkusím to sám jen tak ze zvědavosti.
Milan Kubišta

Poslat zprávu | Profil
[#5111] | Publikováno: 12.05. 2015 - 08:37
Dobrý den, pane Cinerte, pokud by se k prokládání nepoužily křivky, ale místo nich by se vytvořila síť bodů (průsečíky křivek), vedlo by to k nějakému řešení?
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5112] | Publikováno: 12.05. 2015 - 09:02
Pokud bysme zůstali u GSD, tak se nabízí jedině Fill Někdy si tak pomáhám když nechce projít Offset a Rought offset už kvůli přesnosti nestačí. Vytvořím na ploše několik normál, na nich pak body ve vzdálenosti offsetu a těmi pak prokládám Fill (samozřejmě mám všechny okolní plochy a jen zalepuji díru). Výsledek je většinou uspokojivý.

Na tohle je ideální funkce, která umí aproximaci nebo alespoň následné vyhlazení. K tomu by se více hodil Free Style nebo (při reverse engineeringu) QSR (quick surface reconstruction). GSD je poměrně striktní, ale to je daň za parametrické plochy.
Jan Snášel

Poslat zprávu | Profil
[#5115] | Publikováno: 12.05. 2015 - 10:11
Díky za rychlou odpověď.

K dispozici mám bohužel jen GSD.

K tomu "zředění" jsem nakonec došel taky. Nejlepší plochu, co se mi podařila, posílám na obrázku. Sections jsou horizontálně (9 křivek) a kolmo jsem umístil ještě třetí guide křivku středem, která to hodně vyrovnala. ...když se pokusím přidat další, vyskočí error "The intersection points between the guides and at least one of the profiles are not coplanar." Nejsem si moc jist proč se to děje.

V příloze ještě ta síť křivek s body.

Přiložené soubory:
surface-net.zip

Přiložené obrázky:

Jan Snášel

Poslat zprávu | Profil
[#5116] | Publikováno: 12.05. 2015 - 10:28
Ještě k těm dalším možnostem co uvádíte:

Fill - tady mám asi ještě starý release. Mohu vybrat pouze jeden passing point.

Jak přesně to myslíte s těmi návaznostmi na okrajích? Vytvořením nějaké pomocné plochy?
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5117] | Publikováno: 12.05. 2015 - 10:38
Ano, přesně tak. Tahle plocha je po okrajích neřízená, nemá definovanou žádnou návaznost (kromě bodů kde prochází section). Pokud je návaznost nedůležitá, nemusíte to nijak řešit. Já jsem většinou potřeboval aby plocha navazovala na další plochy - pak se řeší tangentní či křivostní návaznosti (u vyšších releasů už většina funkcí nabízí i křivostní).

V příloze dialog novějšího Fillu.

Přiložené obrázky:



Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.