Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

převod víceobjemového dílu na sestavu

Kompletní přehled příspěvků v tématu převod víceobjemového dílu na sestavu řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Pavel Šimůnek

Poslat zprávu | Profil
Datum: 12.7. 2016 | Zobrazeno: 8044x
Konfigurace CATIA: V5 R2012

Text dotazu:
Dobrý den,

pracuji na projektu který je vhodné dělat jako víceobjemový díl (jedná se o sestavu žeber, jejichž tvar je daný hlavním dílem)
Jak prosím tento víceobjemový díl následně převedu na sestavu kde jednotlivá žebra budou jednotlivé díly sestavy?

Běžně pracuji v Inventoru kde na to je fce Odvození, v Catii pracuji pokud je nutná práce s plochami a tak teď marně hledám nějakou podobnou funkci v Catii . Nebo je vhodné zvolit jiný styl práce?

Předem díky za rady

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5899] | Publikováno: 13.07. 2016 - 08:43
Dobrý den,

záleží na tom, co přesně má být výsledkem.

Pokud chcete sestavu s žebry, kde jednotlivá žebra mají být parametrická, je v podstatě jen jedna možnost, jak to udělat rychleji. Původní díl se všemi žebry si rozkopírujete tolikrát, kolik obsahuje žeber, a pak v každé kopii necháte jen jedno konkrétní žebra a ta ostatní smažete.

Alternativa je modelovat všechna žebra rovnou od začátku jako samostatné party.

V obou případech bych zvolil metodu se skeletonem, která bude obsahovat reference (plochy, tvar) hlavního dílu, která by se publikovaly a použily pro definici jednotlivých žeber. Změna v hlavním dílu by se pak vždy projevila ve všech žebrech.


Druhou možností je převést multipart na sestavu. Existují na to makra (jedno z nich můžu nabídnout), která dokážou rozebrat multipart a vytvořit z něj sestavu, ale je to za cenu ztráty parametričnosti. De facto k každého Body se vytvoří nový Part, ale je to pouze mrtvola.

V Catii zatím žádná taková funkce není, pouze pro obrácený postup, tj. ze sestavy dokáže odvodit parametrický Multipart.
forestgump

Poslat zprávu | Profil
[#5902] | Publikováno: 13.07. 2016 - 09:05
Dobrý den,

Osobně dělám svařence jako multi body part s výkresem o dvou listech. Na první list vložím pohled (ve volitelném měřítku) se všemi body a opozicuji jednotlivá "žebra". Na druhý list vkládám každé body jako samostatný pohled v měřítku 1:1 s pozici a popisem (slouží pro dodavatele svařenců a laser). Tento styl se mi osvědčil jeko nejvíce efektivní. Doufám, že máme stejný cíl. :-)

Fajn den.
Pavel Šimůnek

Poslat zprávu | Profil
[#5905] | Publikováno: 13.07. 2016 - 09:38
Dobrý den, metoda od pana forestgump je zajímavá. Není to nejčistší metoda ale jak píšete je efektivní. Vzhledem k tomu že už to mám rozpracováno, používám i geometrii žeber mezi sebou tak asi zvolím tento postup. Jinak "čistou" metodou by byl ten skeleton a publikace jak píše pan Cinert, to je jasné. Děkuji oběma :-)


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.