Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Icons Macros

Kompletní přehled příspěvků v tématu Icons Macros řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Tomáš Ludvík

Poslat zprávu | Profil
Datum: 17.7. 2016 | Zobrazeno: 8712x
Konfigurace CATIA: V5-6R2014 SP6

Text dotazu:
Dobrý den, existuje prosím nějaký způsob jak makru (VBSCRIPT) přiřadit natvrdo ikonu ?
Aby se každému uživateli, který makro pouští ze sítě, zobrazila automaticky stejná ikona.

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5911] | Publikováno: 17.07. 2016 - 20:40
Dobrý den,

taková možnost samozřejmě existuje. Stačí vytvořit příslušnou ikonu / celý toolbar s ikonami a po uložení nastavení použít jako referenční.

Ideální je spustit Catii v admin módu, nastavit všechny makra, ikony, toolbary, ... pak odzkoušet a nasadit. Pokud budou jednotlivé klientské instalace správně nastavené, budou si načítat ono referenční nastavení a vše bude fungovat tak jak potřebujete. V principu jde o to, že Catia se při startu snaží načíst právě referenční (společné, síťové) nastavení, a teprv když ho nenajde, načte si lokální, a když ani ty ještě neexistují, nastaví se podle defaultu. Lokální settingy pak můžou přebít ty referenční (uživatel si může nastavit vše podle sebe), lokální mají přednost. Když se pak hodně rozhodí, stačí lokální smazat a Catia si při dalším startu zase natáhne ty referenční.


Cesta k settingům je v souboru s prostředím (environment), je to textový soubor, název a cesta se dá vyčíst ze zástupce pro spuštění.

Ono je toho trochu víc, ale není to nijak složité, jen se musí správně upravit několik textových souborů.

Platí to pro případ, kdy Catii spouštíte ikonou na ploše. Jestli máte nějakou aplikaci pro spouštění, o většinu těchto a dalších nastavení (např. výběr licence) se stará sama - tak to pak většinou musí nakonfigurovat její dodavatel.

PS: Druhá možnost je nastavit jednu stanici a její lokální settingy použít jako referenční, tj. nakopírovat je na server a podle toho upravit environment. Lepší je ale ten admin mód. Jak na něj tu určitě v některém vláknu najdete.
Tomáš Ludvík

Poslat zprávu | Profil
[#5912] | Publikováno: 17.07. 2016 - 22:50
Děkuji za odpověď.
Obě možnosti, které jste napsal chápu, ale nechci všem uživatelům přepsat dosavadní rozložení toolbarů a to by se myslím v obou případech stalo. Spíš bych uvítal nějakou možnost, aby si script táhnul ikonu nějakým způsobem sebou. Standardně se u všech scriptů objeví ikona malé černé "play", což předpokládám přiřadí Catia sama o sobě.
Moje představa je, že by ve scriptu přibyl řádek s odkazem na název ikony, ale asi je to nereálné.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5913] | Publikováno: 18.07. 2016 - 10:40
To že byste uživatelům rozhodil ikony je samozřejmé. Většinou to tak ale bývá, protože pokud se přechází na nové verze Catie, nebo se aktualizuje prostředí automobilek, je výmaz settingů nutností (jinak by nefungovaly nové věci).

Uživatelská nastavení se dají zálohovat, ale zrovna rozložení toolbarů se musí pokaždé resetovat. Na druhou stranu, pokud se rozložení udělá inteligentně, mělo by vyhovovat většině.

Úpravou skriptu ničeho nedosáhnete, veškerá nastavení se načítají už při startu Catie a pak s tím nic udělat nejde.

Řešení se nabízí v podobě externí aplikace, de facto plovoucí lišty - toolbaru, který se chová stejně jako toolbar v Catia a obsahuje ikony s makry. Uživatel si ho spouští samostatně nad běžící Catií. Toolbar se dá volně posouvat po monitoru a aby zbytečně nepřekážel, při jeho přiblížení k okraji monitoru se nejprve "přilepí" a po odjetí kurzoru se skryje. Znovu se zobrazí při najetí kurzoru k okraji, při vytažení do prostoru se skrývat přestane.
Obsah ikon je konfigurovatelný přes xml soubor a kromě klasických CATScriptů se s ním dají spouštět v podstatě jakékoliv aplikace. Je umístěný na serveru, pro všechny stejný.
Obrovskou výhodou je, že se při více různých instalacích Catia nemusí makra integrovat do každého prostředí - na vše stačí jedna aplikace. Stejně tak přidaní dalšího makra je otázka pár minut.

Náhled v příloze.

Přiložené obrázky:

CaTLama

Poslat zprávu | Profil
[#5914] | Publikováno: 18.07. 2016 - 11:40
-> Tomáš Ludvík: Narazil jste, podobně jako mnoho jiných, na velmi nešťastnou vlastnost Catie, a sice omezenou distribuci referenčních nastavení uživatelům. Je moc pěkné, že referenční settingy jdou centrálně nastavit. Ale jakákoliv pozdější změna, pokud nechci nebo nemůžu příslušné nastavení zamknout je bez vymazaní lokálních settingů u uživatelů prakticky nemožná. Nebývá to problém, a je to naopak užitečné u velkých konstrukčních kanceláří, kde je snaha o unifikaci pracovních postupů a vzhledu výstupních dat. U firem, kde se klade důraz na kreativitu a(nebo) je činnost konstruktérů různorodá, je to velký nedostatek. Kromě Toolbarů se jedná i o nastavení některých Options, pohledů atd. Kdyby alespoň byla nastavení přístupná přes makro. Ale třeba Toolbary takto zřejmě nastavit nelze.

Já jsem třeba teď hledal možnost jak nastavit skriptem uživateli klávesové zkratky ale bezvýsledně. Nevíte někdo, jestli je tato možnost nějak dostupná?

Konkrétně k vašemu dotazu:
Zajímavou cestu naznačil p.Cinert. Externí lišta s ikonami jako nezávislá aplikace je dobré řešení, používáme něco podobného také.
Kdysi jsem se také pokoušel "propašovat" uživatelům nové Toolbary s minimálním dopadem na jejich nastavení a vytipoval jsem 3 soubory, ve kterých jsou příslušné informace uložené: FrameConfig.CATSettings, FrameGeneral.CATSettings, DialogEditStack.CATSettings. Zkuste, ale: nefunguje to na 100%, některá nastavení se přepíšou a samozřejmě se zruší původní Toolbary
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5915] | Publikováno: 18.07. 2016 - 12:41
Připojuju se k odpovědi výše - je to přesně tak. Prvně dva zmiňované soubory drží rozložení toolbarů a ikon. Protože u nás ve firmě se lokální settingy po každé změně mažou automaticky (cesta k nim vede na síťový disk, kde má každý uživatel jakoby svou vlastní jednotku) a admin je tak snadno smaže bez nutnosti přístupu na lokální disk pracovní stanice, snažil jsem se vytvořit utilitu na zálohování settingů.

Aplikace si zjistí cestu k lok. settingům, uživatel vybere nějaký adresář a do něj se zkopíruje obsah složky se settingy, ALE zmíněné dva (tři) soubory držící rozložení toolbarů se nekopírují. Po změně (výmazu) lokální settingů si uživatel ze zálohy obnoví vše ostatní. Aplikace si vždy uloží info soubor, kde jsou cesty odkud kam se má kopírovat, aby to nepomíchal, a k tomu datum zálohy a počet zálohovaných souborů.

Nic lepšího opravdu neexistuje. Toobary si sice umí změnit i za chodu, např. při zvolení shareable licence, ale to je programová záležitost Catie.
Tomáš Ludvík

Poslat zprávu | Profil
[#5916] | Publikováno: 18.07. 2016 - 14:40
Děkuji za vyčerpávající odpovědi.
Nakonec mi přijde nejjednodušší aby si nyní každý uživatel přiřadil ikonky ručně :).
Do budoucna by však bylo dobré využít některou ze zmiňovaných možností.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5917] | Publikováno: 18.07. 2016 - 15:59
I to je možnost, ale z dlouhodobého hlediska je to cesta do pekel :-)

Nevím o kolik se jedná stanic a jak jsou uživatelé schopni to provést. U pěti stanic, kdy jsou všichni v jedné kanceláři je to asi OK, ale pokud by se jednalo o 10 více stanic, už riskujete rozhození settingů do takové míry, že to může ovlivnit např. i kvalitu dat.

Někdy je třeba nastavení smazat i lokálně, protože si Catia vzpomene, že nebude fungovat, a nic jiného nepomůže. Pak je pro uživatele vždy jednodušší přizpůsobit si nějaký "rozumný stav", kde už ikony s makry jsou, než vše nastavovat úplně znovu.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.