Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Měření dílů

Kompletní přehled příspěvků v tématu Měření dílů řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Ing. Jaroslav Víteček

Poslat zprávu | Profil
Datum: 7.10. 2016 | Zobrazeno: 8705x
Konfigurace CATIA: v5 r19

Text dotazu:
Rád bych se zeptal, jak napár kliků změřit díl dle MEASURE INERTIA. Tam mi při vážení krásně vyskočí těžiště a bílé ohraničení dílu, jak udělat, aby ohraničení mi zůstalo a já naměřil absolutní rozměry dílů x,y,z ? Zbytečně teď polotovar dělám ve skicáři a pak si ho v plochach vytahuji. Toto řešení je na prd. googlil sem a různě zkoušel makra, ale nenašel sem nic co by mi vyhovovalo. Proč tvůrci Catie na toto nemysleli, když mají absolutní ohraničení a nedali tam kolonku ještě x,y,z pro rozměry? Pokuď má někdo nějakou spásnou myšlenku byl bych vděčen. Děkuji

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#5973] | Publikováno: 07.10. 2016 - 10:40
Dobrý den,

možností je několik.

1) Do modelu se dá vytvořit tzv. měřící geometrie, viz článek Pracujeme s parametry III. - Určení rozměrů polotovaru. Rozměry polotovaru jsou pak stále k dispozici a aktualizují se spolu s geometrií. Měření tímto způsobem se dá upravit podle aktuální potřeby. Není třeba žádné makro, někdy se ale hodí licence KWA (potřebná Rule se dá ale vytvořit i "jinde" - když pak bude ve startovacím modelu, není třeba ji upravovat).

2) Druhou možností je použití makra - jednoduchý Bounding box je popsán v článku Jednoduchý Bounding Box, existují ale samozřejmě i jiná řešení, která nabízí mnohem více možností. Většinou se ale jedná již o placené záležitosti. Podobné makro jsem také kdysi vyvíjel a je stále k dispozici.
V tomto případě ale většinou není geometrie asociativní - výsledek je spíš pro účely nějaké analýzy, kalkulace apod.

3) Přímo v CATIA je funkce Bounding box - to ale vyžaduje licenci Mold tooling design nebo Core & Cavity. Ani jedna z nich není úplně běžně používaná a s ohledem na finance je to úplně nejdražší možnost.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.