Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Vícejádrové procesory a Catie

Kompletní přehled příspěvků v tématu Vícejádrové procesory a Catie řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Milan Frýba

Poslat zprávu | Profil
Datum: 9.12. 2016 | Zobrazeno: 8848x
Konfigurace CATIA: Catia V5-5 2014 SP4 64bit

Text dotazu:
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat, zda má někdo zkušenost, že by se dala Catie přinutit, aby využíala více jak jedno jádro procesoru. Podle správce úloh využívá jen jeden a některé operace se potom zdržují, přičemž zbytek jader je nečinných.
Dá se např. někde v nastaveních využít další volnou kapacitu procesoru?
Děkuji za tipy.

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6057] | Publikováno: 09.12. 2016 - 14:11
Dobrý den,

tohle je známé téma. Naprostá většina procesů v CATIA je programována jako jednovláknové. Více jader (až 4) se používají při výpočtu FEM a dále např. při renderingu. Ostatní využívá jen jedno jádro.

Zjistili jsme to kdysi dávno, když se objevily první procesory Core2Duo a poté i5/i7. Do firmy tenkrát přišel "superpočítač" s i7, čtyřjádro. Všichni si na něj dělali zálusk, jenže při prvních pokusech přišlo zklamání. Zkoušeli jsme update složitého modelu a kupodivu na starém PentiuD s taktem 3,6GHz update trval mnohem kratší dobu než na i7 s taktem 1,8GHz. Důvod prostý - poloviční frekvence. Jedno jádro jelo na 25% a ostatní stála.

Proto se do nejvyšších konfigurací Dellu dávají Xeony, které svojí architekturou vynikají, samozřejmě na nejvyšších možných frekvencích.

Nevím jestli nějaká změna nastane ve vyšších releasech, ale update modelu je v principu lineární proces a (asi - nevím, nejsem tak zkušený programátor) jej nelze rozdělit na více vláken, takže spíše to bude pořád stejné.

Na rychlost update má tak nejvíce vliv takt procesoru, počet jader nerozhoduje. Samozřejmě musí být dostatečná RAM, ale to už dneska není snad nikde problém.
Milan Frýba

Poslat zprávu | Profil
[#6058] | Publikováno: 09.12. 2016 - 14:22
Tak to jste mě nepotěšil. No nevadí, děkuji! Nechám si tedy od IT-áků vypnout hyperthread abych získal aspoň něco výpočetního výkonu.
Mimochodem, čemu říkáte dostatečná RAM? :-) Mám dojem, že to silně závisí na kvalitě modelů, ale 16GB RAM na služebním počítači mi nepřipadá dost pro práci s některými sestavami (když je potřebuju v design modu) :-/
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6059] | Publikováno: 10.12. 2016 - 13:22
RAM má zásadní vliv pouze na rychlost otevření modelu. Řekněme že 16GB je dnes nějaké rozumné minimum, 32GB pak standard. 64GB ještě není úplně nadstadard, ale 128GB a víc už je spíše na spec. strojích pro výpočtáře, nebo je ve firmě jeden takový stroj, na kterém se otevírají vrcholové sestavy velkých celků (celá tramvaj, celé letadlo), kdy potřebujete kvůli kontextu právě celou vrcholovou sestavu.

Abyste dokázal pohybovat velkou sestavou v design módu (ono ani tak nerozhoduje datový objem, jako spíš objem zobrazované geometrie), velikost RAM vám zase tolik nepomůže. Schválně se podívejte na vytížení procesoru, když s modelem pohybujete. I když máte dobrou grafickou kartu, stejně se neúměrně zatěžuje procesor.

Tedy chce to: pořádný procesor s co nejvyšším taktem, 32GB a více RAM, SSD disk (aby to data rychle načítalo), pořádnou grafiku a pak nějaké to štěstíčko, aby kombinace grafika - ovladače - CATIA dokázala pracovat co nejlépe.
Tomáš Ludvík

Poslat zprávu | Profil
[#6060] | Publikováno: 12.12. 2016 - 08:12
Dobrý den,
myslím si že vypnutím hyper-threadingu si moc nepomůžete, nebo s tím máte někdo kladné zkušenosti?
karel koupelna

Poslat zprávu | Profil
[#6078] | Publikováno: 05.01. 2017 - 20:43
Ještě doplním při vytváření cgr pro cache lze zapnout multi proces. (pro velké sestavy docela úspora času)
Milan Frýba

Poslat zprávu | Profil
[#7024] | Publikováno: 27.10. 2021 - 11:14
Ještě bych doplnil, že situace, kdy je pouze jeden logický vytížený na 100% a ostatní se "flákají", nastává pravidelně třeba při vytváření *.STP
A trvá fakt dlouho. Kdyby jste někdo věděl, jak zkrátit vytváření stepek, sem s tím ;-)


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.