Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Přehlednější zobrazení řezu v sestavě

Kompletní přehled příspěvků v tématu Přehlednější zobrazení řezu v sestavě řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
romaning

Poslat zprávu | Profil
Datum: 11.5. 2017 | Zobrazeno: 9276x
Konfigurace CATIA: V5-6R2013

Text dotazu:
Dobrý den
Měl bych dotaz ohledně řezu v sestavě (jeho přehlednějšího zobrazení). Při prohlížení řezu se jeho plocha zobrazuje jako jeden díl, jedna barva. Jednotlivé party nejsou nijak odděleny. Zobrazení je pak velmi nepřehledné. Není nějak možné, aby se mezi jednotlivými díly vykreslily dělící kontury, nebo jiný druh lepšího zobrazení?
Řezy už jsou vytvořeny od kolegů a dělány pomocí DMU SPACE Analysis
Dělal jsem doposud v Pro/E a s Catii se teprve učím.
Catia V5R23 (V5-6 Release 2013)

Děkuji

Libor Váchal

Poslat zprávu | Profil
[#6207] | Publikováno: 15.05. 2017 - 09:27
Dobrý den,

máte dvě možnosti jak tento problém vyřešit. Pokud chcete řez pouze pro nějaký screen shot doporučuji se přepnout do Part Designu a použít fci Dynamic Sectioning. Pokud však chcete mít řezy uložené v sestavě, musíte si v Options/Mechanical Design/Assembly Design/DMU Sectioning dát uncheck na 'Allow measures on a section created with a simple plane'. Nejsem si jistý zda to jde v MD2.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6208] | Publikováno: 15.05. 2017 - 09:31
Dobrý den,

příspěvek výše odpovídá správně. Přepínač způsobí, že v jednom případě je řez plný, ve druhém jen obrysy. Pokud ale chcete, aby se vám zobrazovaly i výplně řezových ploch barevně, musíte mít licenci DMU. V MD2 / HD2 (popř. CAT+MCE) to standardně nejde.

Řezy se ani nedají uložit (exportovat), zase pouze jen s DMU.
Jan Vaník

Poslat zprávu | Profil
[#6209] | Publikováno: 17.05. 2017 - 11:48
Dobrý den

Bylo by možné ten dynamický barevný řez realizovat přes makro v prostředí multipartu? Plus s dalšíma fíčurama, jako je zobrazené šrafování dle materiálu?
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6210] | Publikováno: 18.05. 2017 - 09:59
Dobrý den,

to bych si dovedl představit. Řezy by se definovaly jako průsečíky roviny / rovinné plochy se solidem s výstupem nastaveným jako plocha. Šrafování už by se muselo přidat zase jako ořezané pole křivek (tady už na pováženou, obával bych se rychlosti vytvoření řezu a případných updatů.
Jan Vaník

Poslat zprávu | Profil
[#6211] | Publikováno: 18.05. 2017 - 14:59
Dynamický barevný řez funguje v prostředí sestavy. Tedy stačí multipárt vložit do sestavy a pak je ten řez přehlednější. Okraje dílů jsou alespoň barevně rozlišeny, když už ne samotné plochy řezu. Zajímavé je to s barvou, že se nepřebírá základní barva dílu ale barva poslední boolovské operace. Nějak mi uniká smysl tohoto.

Takže místo makra v multipartu, kde dynamický řez nebude snadné či nemožné naprogramovat, by stačilo jednoduché makro na založení prázdné sestavy a vložení zrovna aktivního multipartu do teto sestavy. Ušetřilo by se tak zhruba 15s, co to trvá manuálně.

Ale to makro na řez v prostředí multipartu bych úplně nezavrhoval. Jestli to jde, jednoduše získat plochu tělesa, tak by stačili plochy jen obarvit, na šrafování se vykašlat. Moje představa je po spuštění makra ukázat na plochu či rovinu rovnoběžnou s řezem, dále pak na bod, vrchol nebo válec pro definování polohy řezu. Pro další možnost polohy řezu by se mohla zadat vzdálenost, když prvky pro polohu řezu tam nebudou. Vytvoří se nový geometrický set, do kterého se plochy řezu umístní. Schovají se všechny prvky kromě ploch řezu. Když budu příkaz makra uzavírat, mohla by tam být možnost nově vytvořených prvků ponechat, jinak se během ukončování makra vymažou a multipart se uvede do stavu před spuštěním makra. U tohoto makra by jako další možnost šla zapnout detekce kolizí, tedy jestli nějaký plochy nejsou přes sebe.



Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.