Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Jak se správně používá Component v sestavě?

Kompletní přehled příspěvků v tématu Jak se správně používá Component v sestavě? řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Jan Vaník

Poslat zprávu | Profil
Datum: 23.8. 2017 | Zobrazeno: 8693x
Konfigurace CATIA: V5R19 MD2

Text dotazu:
Dobrý den

Mám problém s použitím Component v sestavě. Nikdy jsem to nepoužíval. Ale teď jsem se dostal do stavu, kdy do sestavy musím vložit nějakých dvacet stejných dílů. Rád bych je měl pro přehlednost ve stromu seskupené pod Component a taky abych se už ty Componenty naučil využívat když už tam jsou. Jenže když to udělám zpětně, ze naházím napřed díly do sestavy, vložím Component a díly do něj přesunu, tak se mi přeruší vazby oněch dílů. Když do sestavy napřed vložím Component, tak první díl pod Component jde zavazbit a u dalších mi to hází hlášku něco ve smyslu, že už je to zavazbený, když to vazbím.
Tak jak se vlastně ty Componenty v sestavě správně používají? Žil jsem v domění, že jejich účel je právě pro zkrácení stromu pro seskupení stejných dílů.

Ivo Turecký

Poslat zprávu | Profil
[#6309] | Publikováno: 23.08. 2017 - 10:54
Dobrý den,
Component se chová jako každá jiná sestava (CATProduct), pouze nemá vlastní soubor. Proto se netvoří vazby na jednotlivé Party obsažené uvnitř, ale na Component jako celek. Pokud chcete, aby jednotlivé CATParty šli vazbit samostatně, je potřeba z něj vytvoři flexibilní Component. Funkce není dostupná pokud je Component prázdný. Je potřeba, aby obsahoval alespoň jeden Part.

Přiložené obrázky:

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6310] | Publikováno: 23.08. 2017 - 11:32
Dobrý den,

Component je z pohledu struktury de facto úplně to samé jako Product, tedy chová se úplně stejně jako jakákoliv jiná sestava (podestava). Jediný rozdíl je v tom, že k Componenty nemají dokument (soubor) a existuje v rámci nadřazeného Produktu. Nelze je tedy ani otevřít v samostatném okně. Ale tvorba vazeb o ostatní chování je naprosto shodné s normální sestavou.

A teď k vašim problémům:

ad přerušení vazby)
Pokud přesouváte díly do jiné sestavy (tj. i do Componentu), dá se v nastavení Assembly design zvolit, že se mají přesouvat (kopírovat) i vazby. Standartně je toto vypnuté a proto se vazby nepřesunou (viz příloha).
Řešením je také díly vkládat přímo do Componentu a dělat vazby až pak.

Opět platí, že tohle se vám stane bez ohladu na to, jestli použite jako podsestavu Product nebo Component.


ad konflikt vazeb)
Každá podsestava, ať jako Product či Component, se vůči nadřazené sestavě chová jako pevný celek bez ohledu na to, zda obsahuje nějaké vazby. Pokud tedy vytvoříte byť jedinou vazbu mezi dílem podsestavy a a dílem o úroveň výše, tato vazba bude pohybovat celou podsestavou vůči nadřazené sestavě. Jakákoliv další vazba mezi jakýmkoliv jiným dílem podsestavy a dílem v nadřazené sestavě pak logicky bude redundantní, resp. může být v kolizi, pokud chcete dílem v podsestavě pohnout.
Toto je standartní chování a opět platí pro Product i Component. Vždy by tedy měly být vytvářeny vazby pouze mezi díly v jedné úrovni, a mezi úrovněmi pak stačí jedna vazba na hlavní díl podsestavy. Pokud bychom se bavili o použití skeletonu, tak skeleton hlavní sestavy by řídil pozice všech dílů této sestavy a zároveň pozici skeletonů podsestav. Díly podsestavy by pak zase měly vazby jen ke svému skeletonu.


Možnost tu ale je. Podsestava se dá nastavit jako tzv. Flexible (přepíná se mezi Flexible / Rigid) - pak se chování podsestavy změní tak, že se přestane chovat jako pevný celek, ale respektuje už jen vazby v ní vytvořené. Pokud ale vytvoříme vazbu mezi dílem v podsestavě a dílem v nadřazené sestavě, už to bude fungovat.

Typickým případem je použití Componentu pro "odklizení" např. normalizovaných dílů z hlavního stromu. V tomto případě se nastaví jako Flexible a nasypou se do něj všechny šrouby, matice atd. Vazby se pak tvoří "přes úroveň" mezi normálkou a dílem v hlavní sestavě. Pokud by se Component nastavil zpět jako Rigid, všechny vazvy kromě prvně vytvořené budou v kolizi.

Dalším případem je vytvoření více kinematických stavů pro jednu sestavu (každý kinematický stav je Component, kde jsou pouze pohybující se součásti v různých polohách). Z toho se pak tvoří Scény pro výkres - velmi praktické. Hlavní výhoda je stále jeden soubor pro sestavu. Kdyby se použily Producty, musí být pro každý zvlášť soubor.

V příloze je ještě malá ukázka - dva kolíky v dírách desky. Vazby jsou mezi kolíky a deskou - Coincidence osa - osa. Pokud dám podsestavu do Rigid, kolíky se vrátí do původní polohy v podsestavě (byly přes sebe) a vazby budou v kolizi - první kolík zůstane v díře a posune s sebou celou podsestavu, ale druhý už se pohnout nemůže...

Přiložené obrázky:

Jan Vaník

Poslat zprávu | Profil
[#6311] | Publikováno: 23.08. 2017 - 12:03
Děkuji za vysvětlení. Už mi přesouvání do Componetu funguje bez přerušení vazeb, ale mám jiný problém. Představte si, že budu do sestavy vkládat šrouby i s odečtovou závitovou dírou jako multipart. Odečet díry použiji pro vytvoření díry ve stojině, kam jsem šroub vložil. Bohužel po přesunu šroubu ve stromu do Componentu se mi zase přeruší propojení mezi odečtem ve šroubu. V tomto případě stačilo dát Nahradit part v operaci odečet - tedy přelinkovat na přesunutý part do Componentu. Je někdo v nastavení aby se mi ta externí geometrie přelinkovala automaticky na ten přesunutý díl?
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6312] | Publikováno: 23.08. 2017 - 12:25
Přesunutím dílu, který obsahuje geometrii použitou jako referenci v jiném dílu, do jiné úrovně, se mění kontext u linku typu Import / Context.

Nepomůže ani nastavení Use root context.

Zde opět jen doporučení. Pokud to lze, vkládejte díly rovnou do Componentu. Při přesunutí do jiné úrovně je vždy třeba opravit kontext linku, aby se mohl synchronizovat (nastavit díl s linky jako aktivní, pravá myš - Components - Define contextual links - nejrychlejší je Replace a vybrat danou publikaci ze zdrojového dílu.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.