Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Polohové reprezentace v Catii

Kompletní přehled příspěvků v tématu Polohové reprezentace v Catii řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Vladimír Čepelák

Poslat zprávu | Profil
Datum: 15.2. 2018 | Zobrazeno: 7443x
Konfigurace CATIA: CATIA V5R19, MD2

Text dotazu:
Dobrý den,
potřeboval bych udělat na výkrese polohovou reprezentaci(tak se to jmenuje v inventoru) nevíte jak na to ?
Polohová reprezentace v inventoru funguje tak, že si v modelu sestavy vytvořím něco jako scénu, a v ní si nastavím hodnotu vazby (např. vysunutí pístní tyče) různou od té, kterou budu mít v sestavě běžně. A na výkrese pak v konkrétním pohledu tuto repre. zobrazím. Takže výsledek je pohled, kde je píst ve výchozí poloze a navíc je v pohledu čerchovanou čarou vidět vysunutá poloha pístu.

děkuji za odpověď

Milan Frýba

Poslat zprávu | Profil
[#6429] | Publikováno: 15.02. 2018 - 09:46
Zdravím,
Primárně jsou k tomu určeny scény. Panel nástrojů Scenes, první nástroj enhanced scene, kde si nastavíte rozpad, uložíte pohled a do výkresu vložíte isometric view, po té nakliknete v modelu nejdřív scénu ve stromě a pak teprve určíte počátek pohledu (dvě čáry, rovina, no prostě jako při klasické volbě pohledu.
Je to podobné, jako když chcete vytvořit pohled z jednoho tělesa, nikoli celého modelu, technological resultu ap.

Jiná možnoxt je použít flexibilní vazby, ale s tím nemám mnoho zkušeností, musel bych to nastudovat...
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6430] | Publikováno: 15.02. 2018 - 10:41
Dobrý den,

přesně tak, na tohle jsou ideální scény. Do sestavy si můžete vložit další instanci pohyblivé části (pístu) a posunout ji do požadované kinematické polohy. Pro to můžete použít vazby a mít tak polohu přesně řízenou. Ve scéně si pak necháte zobrazenou jen instanci v této poloze.

Pro visuální oddělní na výkrese v případě, že chcete vidět obě polohy v jednom pohledu, můžete ve scéně nechat viditelné obě instance, a v pohledu pak použít funkci Overload properties, kdy u vybrané instance zvolíte jinou grafickou reprezentaci (barvu a styl čar).
Vladimír Čepelák

Poslat zprávu | Profil
[#6431] | Publikováno: 15.02. 2018 - 16:14
Děkuji za za obě reakce. Navedly mě správným směrem.

To tedy znamená, že pokud chci mít v sestavě dvě různé polohy jedné součásti(sestavy), je nutné mít v nadsestavě dvě její instance.
Lze nějakým způsobem tyhle instance schovat/vyhodit? (nemám na mysli hide/show) Mám obavy, ze když si někdo po mě vezme takový model, tak si v sestavě makrem seřadí strom podle abc a do kusovníku napíše počet kusů podle počtu instancí.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6432] | Publikováno: 15.02. 2018 - 19:43
Ne, dvě instance nutně mít nemusíte. ale někdy se to dělá, protože je to praktičtější. Zaprvé můžete najednou vidět obě polohy součástí a zadruhé nemusíte pro vytvoření scény výchozí polohu součásti nijak měnit.

Pokud nechcete mít kvůli riziku chybného napočítání do kusovníku, stačí mít instanci pouze 1x. V sestavě si vytvořte vhodnou vazbu pro pohyblivou část (pro píst ideláně nějaký offset), posuňte si ho do koncové polohy, poté vytvořte scénu, v ní uložte polohu pístu (overload position), a pak v hlavní sestavě mimo scénu zase vraťte píst zpět.

Výhoda druhé (a další) instance je v tom, že se ve scénách nemusí hlídat poloha, ale jen zobrazení. Při tvorbě scén tak odpadá pozicování instancí pro každou scénu.

Je to dle gusta každého soudruha :-)
Vladimír Čepelák

Poslat zprávu | Profil
[#6433] | Publikováno: 16.02. 2018 - 08:20
Děkuji za vysvětlení.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.