Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Je možno posunout kružnici ze středu skicy?

Kompletní přehled příspěvků v tématu Je možno posunout kružnici ze středu skicy? řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Břeťa Doležal

Poslat zprávu | Profil
Datum: 3.8. 2018 | Zobrazeno: 6604x
Konfigurace CATIA: CATIA V5-6R2016 MD2

Text dotazu:
Zdravím, bohužel se peru s jednou triviální věcí. Mám jednoduchou skicu - s jednou kružnicí (circle). Při tvorbě jsem nechal nechť je střed kružnice v počátku souřadného systému skici. Když chytnu kružnici, tak jí mohu průměr zvětšovat/zmenšovat, ale ona se nehne ze středu. Ve středu kružnice ani nemám žádný vytvořený bod (point). No a teď můj dotaz: Mohu nějako pohnout s touto kružnicí, aby se dostala se středem mimo počátek skici?? Příkaz "Translate" nefunguje, jedině s duplicate, ale to nechci. Chci nechat stále stejnou kružnici, ale chtěl bych ji dostat ze středu skici. Ve stromu žádná vazba (constrain), také není. Zkoušel jsem vytvářet i redundantní vazby, ale stále nic...Editovat souřadnice kružnice ve vlastnostech, také není možno. Díky za případné rady.

Milan Frýba

Poslat zprávu | Profil
[#6522] | Publikováno: 03.08. 2018 - 15:09
Zdravím,
Se stejným problémem jsem se také potýkal. Řešení, jaké si asi představujete jsem nenašel. Když už se stalo, postupoval bych:
1) nakreslit novou skicu a v kontextuálním menu té původní zvolit "replace" tou novou. Děti by se měly chytnout.
2) nakreslit novou kružnici ve skice. Následné featury možná ztratí vstup, bude potřeba nakliknout tu novou. Pokud se featura odkazuje na celou skicu, ne jen na "edge" kružnice, měla by se chytnout sama.
3) nakreslit ve skice novou kružnici, na původní kružnici vybrat z kontextuálního menu "Replace" a zvolit novou kružnici. Tím by ta původní měla ztratit všechny děti a lze ji vymazat (nevyzkoušeno)
3) přemístit celou skicu - kontextuální menu skicy, "change sketch support" ....

No a nakonec zbývá podotknout, že příště se snažit počátku souřadnic nechytat ničím a příp. to až následně k počátku dovazbit... Ale to je vám nyní už dávno jasné :-)
Catia je holt francouzka - je rafinovaná :-D
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6524] | Publikováno: 06.08. 2018 - 13:06
Já jen doplním...

Kružnice a např. i obyčejná úsečka používá interní body (střed, konce), které se vytváří při vytvoření entity. Když ale kliknete do bodu počátku skici, bod se nevytvoří, ale použije se právě počátek. S tím se už pak ale nedá hnout (to už víte) ani jej nelze nijak nahradit.

Takže pouze potvrzuji výše zmíněnou radu se tohoto bodu nikdy nechytat.

Korektní oprava je pak použití fce Replace přímo ve skice, kde si od R26 dokonce můžete pohlídat i směr normály a zcela tak eliminovat chyby (ztráty referencí) při následném update.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.