Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Jak vytvořím výkresové pohledy podle svých potřeb?

Kompletní přehled příspěvků v tématu Jak vytvořím výkresové pohledy podle svých potřeb? řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Richard Abraham

Poslat zprávu | Profil
Datum: 17.11. 2018 | Zobrazeno: 7897x
Konfigurace CATIA: V5R19

Text dotazu:
Dobrý den. Poraďte mi, prosím, jak mohu nastavit vytvoření libovolného pohledu při převodu modelu do výkresu. Stává se mi, že mi zákazník pošle model razníku mající na sobě mnoho tvarů pod úhlem a celkový díl je vlastně taktéž pod úhlem. Tento razník potřebuji převést na výkres přes Mech. design →Drafting kde si mohu ještě modifikovat velikost, počet pohledů atp, ale výsledek je takový jaký nechci a tím jsou pohledy od ploch od kterých nejsou díky úhlovému natočení vidět skryté plochy vyvolané v Properties → Hidden lines.
Toto je díl o kterém píši.
Červenou barvou vpravo dole je plocha od které bych potřeboval udělat pohled do výkresu.
Toto jsou plochy, pod kterými je brána souběžnost dílu (jedna vzadu označená žluťě a jedna vpředu tedy vlevo kde je vidět její obrys.
Pak z toho vyleze tento výkres
Front a rear view si dokáži pootočit, ale potřebuji také left nebo right pohled a to tu nejde..
Děkuji za případné rady a pokud tu je nějaké již popisované téma, prosím o přímý link ať se tu neopakujeme u mého dotazu.

Jan Vaník

Poslat zprávu | Profil
[#6587] | Publikováno: 17.11. 2018 - 20:56
Dobrý den.
Omlouvám se, jestli jsem nepochopil, kde je problém. Možná to vyřeší otevřít si modelové a výkresové okno vedle sebe a použít v drawingu pro průmět funkci "Front View". Jestliže se jedná o multibody, vyberu ve stromě modelu díl, který chci promítat a libovolný pohled si určím pomocí dvou rovných hran vybraných na modelu či pomocí tří bodů, jestliže obrys modelu rovné hrany nemá. Toto je v catii perfekní funkce na vytváření pohledů ve výkresu jak chci já a ne jak mi to určí CAD. V jiných CAD systémech to tak jednoduše nejde.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6588] | Publikováno: 18.11. 2018 - 12:27
Dobrý den,

ani já přesně nechápu v čem je problém. Pokud je tvar takto nepravidelný, nedělejte odvozené pohledy, ale použijte vícekrát Front view. Orientace pohledu Front view se také dá určit pomocí Axis systému, který se vybere se stisknutým CTRL při definici pohledu (v pořadí Axis system - Body - promítací rovina). Axis systémy si můžete na modelu vytvořit dle libosti.

V praxi se tenhle způsob běžně používá, některé tvarové složité modely byste s jen odvozenými pohledy nikdy nedokázal zakótovat. Kromě odvozených pohledů existuje dále pomocný pohled - Auxiliary view, ten se také často používá.
Richard Abraham

Poslat zprávu | Profil
[#6589] | Publikováno: 18.11. 2018 - 18:24
Dobrý den,
pánové děkuji za rady. Použiji Vaše rady a napíši zpětnou vazbu. Snad se povede.
Milan Frýba

Poslat zprávu | Profil
[#6590] | Publikováno: 19.11. 2018 - 09:16
Dobrý den,
Ještě bych poznamenal, že dělám do vhodného pohledu šipku s označením směru pohledu (např. View V) a ten obecně natočený pohled pak pojmenuju jako odpovídající pohled (View V), aby čtenáři výkresu bylo jasné, co to je za pohled...


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.