Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Zelená skica

Kompletní přehled příspěvků v tématu Zelená skica řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Domcule

Poslat zprávu | Profil
Datum: 15.6. 2019 | Zobrazeno: 6677x
Konfigurace CATIA: V5-6R2014

Text dotazu:
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na jednu věc. Mám model o určitých rozměrech. Dále mám skicu, kde je hotové pole, kde po uzavření skicáře provedu akci "pocket". Skica byla celá zelená. Pokud chci změnit nějaký základní rozměr na modelu, objeví se mi po aktualizaci rozměru hláška, že se jedná zřejmě o nekonzistentní náčrt, tedy že se geometrie ve skice nemůže přizpůsobit změnám. Má otázka tedy zní: Je správně, že jsem měla skicu plně okotovanou a zavazbenou? Nebo mám raději prvkům ve skice nechat zřejmě více stupňů volnosti, aby se přizpůsobily pak následné změně velikosti modelu? Myslím si, že je správně mít skicu zelenou, ovšem pokud se u přezkoušení učiteli zobrazí červený model, bude zle :-) Zároveň dodávám, že o nějaké parametrizaci během výuky nebyla zmíňka.
Budu vděčná za každou odpověď a předem Vám děkuji.

Tomáš Hlavačka

Poslat zprávu | Profil
[#6676] | Publikováno: 15.06. 2019 - 10:40
Dobrý den,
za mně je plně zavazbená či zakótovaná skica (zelená skica) určitě správně. myslím si že jde spíše o to abyste správně skicu navázala na již existující geometrii modelu. Poté pokud provedete změny na prvcích, které byli vytvořený před skicou a pocketem projeví se tyto změny na ve skice a pocketu. Pokud by byla skici část skici zůstala nedovazbená (bíla) , může se stát že pokud se modela posune v prosturu tato bílá část skici zůstane na místě a nebude mít vámi požadované rozměry, nebo naopak po updatu modelu vám tato část skici se nesmyslně posune. Lépe by se to vysvětlovalo na konkrétním modelu.
Domcule

Poslat zprávu | Profil
[#6677] | Publikováno: 15.06. 2019 - 11:54
Uživatel odpovídá na příspěvek #6676:

Děkuji za odpověď.
Mohl byste prosím upřesnit, co myslíte tím, jak skicu správně navázat?
Děkuji.

Přiložené obrázky:

Domcule

Poslat zprávu | Profil
[#6678] | Publikováno: 15.06. 2019 - 12:05
Uživatel odpovídá na příspěvek #6677:

Ještě přidám 2 obrázky.

Přiložené obrázky:

Carlos.H

Poslat zprávu | Profil
[#6679] | Publikováno: 15.06. 2019 - 20:42
Uživatel odpovídá na příspěvek #6676:

Dobrý den,
z obrázků to vypadá, že máte vše zavazbeno a skici vzájemně provázané, ale s jistotou to říci nelze. Proto je těžké poradit. Na toto téma by se totiž dal bez znalostí konkrétního problému napsat docela rozsáhlý text. Nejjednodušší by bylo nahrát váš model a popsat, ve které skice a jak chcete změnit rozměr. Pak vám mohu konkrétně říci, kde je chyba a zda se tomu dá příště vyvarovat.

Jinak doporučuji se vyhnout skicám, jakou máte pro pocket a použít pro daný případ vhodnou funkci Pattern. Je výrazně jednodušší vytvořit skicu jednoho trojúhleníku, udělat Pocket a ten pak v požadovaném poli namnožit. Při změně tvaru provedete změnu jen jednou a ne "milionkrát". Patterny se dají dělat do obdélníkového pole, kruhového, atypického (User Pattern s předpřipravenou skicou bodů), s pravidelnou roztečí i pokaždé jinou. Lze patternovat všechny funkce ve stromě předcházející, či vybrat jednu jedinou.

Zdraví Karel

Přiložené obrázky:

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6680] | Publikováno: 17.06. 2019 - 10:46
Dobrý den,

mimo to, že ve 100% souhlasím s výše uvedenými příspěvky, přidám jedno obecné pravidlo pro vazby ve skicáři.

Pokud skica není vázaná na žádnou jinou geometrii v modelu, pak je vhodné použít tzv. positioned sketch s definovaným počátkem a orientací. Veškerá geometrie by poté měla být vázaná jen k osovému kříži skici.

Naopak, pokud používáte projekce resp. obecně již existující geometrii z modelu, pak je vhodnější sliding skica.

Obojí lze samozřejmě kombinovat, ale při nevhodné kombinaci se dostanete do stavu, kdy vazby ve skice "nepustí" geometrii, která se chce přizpůsobit změnám v části modelu vytvořené před skicou.
Milan Frýba

Poslat zprávu | Profil
[#6683] | Publikováno: 24.06. 2019 - 14:06
Dobrý den,
Přijde mi, že problém může být v tom, na jakou feature se skica váže. Z obrázku to vypadá na hranu vyprojektovanou z modelu (pad.1). Při změně modelu "před skicou" ztratí informaci o této hraně...
Já bych postupoval tak, že bych se ve skice vázal např. jen souřadný systém skicy a vlastní skicu bych vázal (positioned sketch) buď na souřadný systém, nějakou řídící rovinu (ne plochu modelu!) ap. Pak by to mělo být stabilní i při změně předřadné operace (pad.1)…
Držím pěsti, ať se povede...


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.