Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Vlastní číslování pozic ve výkrese

Kompletní přehled příspěvků v tématu Vlastní číslování pozic ve výkrese řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
siklan

Poslat zprávu | Profil
Datum: 1.7. 2019 | Zobrazeno: 6033x
Konfigurace CATIA: v5 (konfiguraci si nepamatuji)

Text dotazu:
Ahoj,
projížděl jsem fórum a na své otázky jsem odpověděl nenalezl.
a) Je možné do modelu sestavy nastavit číslo pozice dílu,které se objeví při vygenerování pozic ve výkrese sestavy? Jde mi o to, že potřebuji některé pozice označené čísly a některé písmeny. V mém případě je nevhodné přepisovat číslo "balonu" a poté číslo v kusovníku (velká pravděpodobnost chyby)
b) Pokud se mi hlavní sestava skládá z podsestav lze k těmto podsestávám přidělit číslo pozice, které by se dalo vygenerovat na výkresu hlavní sestavy? Připadá mi divné, že bych ke každé podsestavě musel ručně přidat "balon" s pozici.
Předem děkuji za pomoc

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6684] | Publikováno: 01.07. 2019 - 19:40
Dobrý den,

s číslováním balloonů je to v Catia hodně zanedbané. V nastavení se dá zvolit, zda se v balloonech zobrazí číslo pozice nebo PartNumber. Číslo pozice může být buď přebráno z instance sestavy (na profilové kartě - properties instance se v sestavě objevuje kolonka position) nebo může být zadáno zcela manuálně. V případě PartNumber se do balloonu "obtiskne" skutečně celé PartNumber - většinou dlouhý řetězec, pokud nemáte PN jako čísla :-)

V každém případě je vše poměrně zdlouhavé a neefektivní, čísla pozic se musí zadávat na instancích a není tak žádná návaznost mezi PartNumber a pozicí.

Pokud chcete alespoň poloautomatické číslování, většinou se volí způsob, kdy se pozice zapíše do nějaké vlastnosti partu (properties nebo added properties), při vytváření balloonů se zvolí asociativita s PartNumber a vhodným makrem se pak hodnoty v balloonech přepíší podle čísla pozice v properties partu.

Ať tak či tak, první způsob je silně neefektivní a ne moc spolehlivý, druhý zase vyžaduje znalosti programování nebo objednání vývoje příslušného makra.

Kdyby vám místo číselných pozic stačila čísla dílů (hodně společností to tak má), pak stačí nastavit asociativitu balloonů s PartNumber a máte vystaráno. Update balloonu v pří změně PN a update výkresu funguje dobře.
siklan

Poslat zprávu | Profil
[#6689] | Publikováno: 10.07. 2019 - 20:41
Moc děkuji za odpověď
siklan

Poslat zprávu | Profil
[#6690] | Publikováno: 10.07. 2019 - 20:41
Moc děkuji za odpověď


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.