Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Sledování využití licencí

Kompletní přehled příspěvků v tématu Sledování využití licencí řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
Datum: 16.12. 2019 | Zobrazeno: 5428x
Konfigurace CATIA: V5

Text dotazu:
Zdravím všechny CATIA adminy,

vzhledem k ne úplně příznivé situaci posledních dnů v automotive a z ní vyplývajících úsporných opatření se začíná objevovat jedno důležité téma - jak optimalizovat skladbu a využití licencí.

Řekněme, že skladba je dána aktuálními potřebami a zaměřením firmy a vzhledem k politice DS se víceméně nedá nijak rozumně ušetřit. Jakákoliv migrace se sice rovná vyšší funkcionalitě, ale to je spojené s vyššími ALC poplatky. A přiznejme si, že se asi málokomu podaří natolik zvýšit efektivitu, aby tyto vyšší náklady dokázal eliminovat.

K úsporám se tedy nabízí pouze druhá možnost - snížení počtu aktivních, tj. podporovaných licencí (s placenými ALC poplatky). K tomu je ale bezpodmínečně nutné vědět, jak jsou licence ve skutečnosti využívány. Sledování využití licencí nabízí samotný DSLS server, který umí zobrazit statistiky jednotlivých typů licencí s podrobností od většího časového období (od-do) až po jednotlivé hodiny během dne. Z toho se ale admin dozví pouze to, že na určitém počtu PC byla Catie spuštěna, nikoliv však, zda se se ní reálně pracoval.
I mě samotnému se často stane, že si hned z rána spustím Catii s předpokladem vyřešení nějakého úkolu, ale přistane mi na stole důležitější práce, a pak na konci pracovní doby zjistím, že jsem celý den zabíral licenci, kterou jsem ale vůbec nevyužil.
Statistika DSLS nicméně ukáže, že licence byla využita celý den.

A sem míří můj dotaz. Používá někdo z vás nějaký jiný, sofistikovanější nástroj na zjištění využití licencí? Díky za jakýkoliv tip.


PS: Napadá mě něco ve stylu malé utilitky běžící na pozadí a sledující aktivitu procesu cnext, která v kratších intervalech posílá údaje na server (to by se dalo napsat v ruce za jeden den), ale k tomu je dále třeba mít něco na zobrazení statistiky.....


Na obrázku ukázka denního výpisu z DSLS

Přiložené obrázky:



Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.