Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

KINEMATIKA - 4 kloubák - řídící úhel těhlice X rám

Kompletní přehled příspěvků v tématu KINEMATIKA - 4 kloubák - řídící úhel těhlice X rám řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Roman

Poslat zprávu | Profil
Datum: 2.2. 2021 | Zobrazeno: 3983x
Konfigurace CATIA: V5 R28

Text dotazu:
Dobrý den,
mám dotaz k zadání hnacího parametru u 4 kloubového mechanismu. Sestává se z rámu a třech táhel (2 kliky spojené rotačními vazbami s rámem a jednou těhlicí spojující kliky také rotačními vazbami) viz obrázek.
Jako hnací vazbu lze zadat jakoukoli s těch čtyřech rotačních vazeb, já ale potřebuji zadat jako hnací úhel ten mezi těhlicí a rámem. V mém případě je to úhel otevření kapoty (ty jsou na 4 kloubáku dost často). Vím, že v CATIA4 to šlo.
Jako řešení mě napadlo použít další "virtuální" part a zavazbit ho posuvně s rámem a rotačně s těhlicí, tam potom dát hnací vazbu, ale pořád si říkám, že by to mohlo jít jednodušeji jako v té čtyřce.

Přiložené soubory:
ridici_vazba_uhel_tehlice_ram.

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6917] | Publikováno: 05.02. 2021 - 14:09
Dobrý den,

to co zmiňujete je jedna z možností, ale asi by to muselo být trochu jinak než píšete. Aby se úhel virtuálního partu shodoval s těhlicí, bylo by to jako na obrázku (ale možná jsem něco přehlédl a jde to jednodušeji.

Druhou cestou je simulace pomocí Laws, kdy místo úhlu otevření použijete čas (např. 1s = 1 stupeň), vytvoříte rovnici pohybu těhlice vzhledem k jakémukoliv jinému commandu a tou rovnicí ho budete řidit v závislosti na čase (čas bude odpovídat úhlu otevření).

Přiložené obrázky:

Roman

Poslat zprávu | Profil
[#6918] | Publikováno: 05.02. 2021 - 15:04
Dobrý den,
děkuji za reakci.
Smiřuji se s tím, že to v té "pětce" jednoduše nepůjde. Já to mám vyřešené takto (viz obrázky). Je to samozřejmě principielně stejné jako váš návrh, jen mám tu rotaci zařazenou mezi ty 2 pomocné díly (nestačí jeden jak jsem psal původně).
Tou rovnicí by to podle mne bylo o něco komplikovanější.

CATIA5 už oproti CATIA4 nerozlišuje mezi 2D a 3D kinematikou a umí "pouze" 3D. Podle mne to právě uměla 2D kinematika v CATII4.

Přiložené obrázky:

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6919] | Publikováno: 06.02. 2021 - 10:13
Tak ty kinematické díly udělejte jen v "drátu" a schovejte je do flexible componentu (běžná praxe) a na to pak "navlékněte" (dress-up funkce) ty skutečné díly paralelogramu otvírání.
Roman

Poslat zprávu | Profil
[#6920] | Publikováno: 08.02. 2021 - 09:27
Dobrý den,
ano, samozřejmě, ty pomocné díly budou schované. Mám to tak jen pro názornost. Díky.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.