Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

3D Accuracy v CATPart

Kompletní přehled příspěvků v tématu 3D Accuracy v CATPart řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Patrik Vaclav

Poslat zprávu | Profil
Datum: 19.11. 2021 | Zobrazeno: 2712x
Konfigurace CATIA: V5-6R2019

Text dotazu:
Ahoj,

rád by som zistil s akou nastavenou 3d presnosťou (3D Accuracy) v Catii bol uložený CATPart.

Dá sa to vobec nejako zistiť?
Pozerám cez Notepad ++ CATParty, o ktorých viem s akou nastavenou 3D Accuracy v CATII boli uložené, ale vypadá to tak, že to tam nie je uvedené.

Ďakujem za odpovede.

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#7032] | Publikováno: 19.11. 2021 - 18:13
Dobrý den,

nechci si vymýšlet, ale není to náhodu tak, že 3D accuracy nemá na samotný part a jeho velikost vůbec vliv? Podle mě je se to týká jen přesnosti zobrazení, která má vliv na měření a dále např. na přesnost při ukládání CGR a STL.

Předpokládal bych, že pokud by to ovlivňovalo part jako taková, bylo by to bráno jako kritické nastavení z pohledu OEM, a to jsem zatím nikdy nezaregistroval.

Co si pamatuju, tak nastavení přesnosti se řešilo u V4, kde to každé prostředí mělo jinak a při přeuložení modelu v jiném prostředí to byl velký problém.

Nakonec můžete jednoduše ověřit. Uložte jeden a ten samý part dvakrát a pokaždé s jiným nastavením. Pokud se jejich velikost nebude lišit, nemá to vliv.
Patrik Vaclav

Poslat zprávu | Profil
[#7033] | Publikováno: 22.11. 2021 - 10:03
3D Accuracy ma vpliv na veľkosť dát.
Mám preuložný ten istý súbor s rôznými presnosťami a toto je výsledok:
presnosť 0.01 - veľkosť súboru je cca 180 MB
presnosť 0.5 - veľkosť súboru je cca 140 MB
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#7034] | Publikováno: 23.11. 2021 - 10:14
Tak vida, já se tím nikdy takhle do detailu nezabíral. Měl jsem za to, že data jsou uložena jako soubor matematického popisu geometrie, který bude za každých okolností stejný, a pouze při zobrazení se bude aplikovat jiná přesnost výpočtu polynomů.

Otázka je, jak jsou data v souboru uložena. Možná si Catie kromě samotného matematického popisu ukládá nějaké další pomocné informace. Asi jako kdybyste měl syrová data obrázku, a k tomu navíc jeho export do nějakého komprimovaného formátu, ale pokaždé s jiným rozlišením / kompresí. Nicméně původní data musí zůstat zachována, jinak by po přeuložení s menší přesností již změna nebyla vratné.

Nicméně zpět k původní otázce. Pokud to nelze vyčíst ze souboru, pak to zřejmě nijak zjistit nelze. A jestli se part při maximální přesnosti po načtení zobrazí s nezkreslený, nemělo by to ničemu vadit.
Radek Šátka

Poslat zprávu | Profil
[#7035] | Publikováno: 29.11. 2021 - 12:59
V automotiv musíte konečný soubor zkontrolovat funkcí Validat a ta kontroluje zda máte nastavené hodnoty tuším na 0,2mm a 0,02mm. Pokud to tak nemáte, kontrola před uložením neprojde. Pakliže máte ale u funkce Validat nastavenou automatickou opravu, tam Validat přesnost v nastavení Catie upraví a kontrola projde. Pak můžete soubory nahrát například do systému KVS, nebo Connect.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.