Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Offset plochy - Deformace

Kompletní přehled příspěvků v tématu Offset plochy - Deformace řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Pepe_CZ

Poslat zprávu | Profil
Datum: 15.11. 2010 | Zobrazeno: 11255x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
Dobrý den,

Již v předchozím vlákně jsem nakousl jeden problém s offsetem.
http://www.catia-forum.cz/forum/topic.php?topic_id=204

Po nějaké době jsme se k tomuto vrátil, a proto zakládám nové téma, pro přehlednost.

" Problémem bylo, že při vytvoření offsetu/thick profilu jedné plochy se vytváří drobné deformace, které ve výsledku tvoří vadnou geometrii - převážně u thick profilu je vada evidentní. Bohužel, nemohu si geometrii dovolit změnit, protože je zkrátka 100% přesná, tak jak má být a jak je potřeba, otázka tedy zní - je možné vytvořit přesný offset této plochy? Nebo je na to Catie prostě krátká, zasílám pro tentokrát Geometrii, pro ty, kteří se nudí.

PS1: Offset jsem zkousel se smoothing manual - ale mene jak 0,001mm mne Catia nepustila
PS2: Pokud se nekomu náhodou offset podaří, je v Catii nějaká funkce, jak tyto dvě plochy spojit? Tak abych mohl výsledně vytvořit solid?

Děkuji za nápady a poznatky.

Přiložené soubory:
surface.zip

Pepe_CZ

Poslat zprávu | Profil
[#1313] | Publikováno: 15.11. 2010 - 11:53
jako dodatek doplnim, ze vysledny offset nemusi byt buh vi jak v presnem offsetovem meritku, podstatne jenom je, aby bylo mozne vytvorit plynule napojeni techto ploch na sebe (Jedna se o vnitrni geometrii plechoveho drzaku).

PS: Je mozne tuto plochu nechat vysunout v sheetmetal modulu?
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#1314] | Publikováno: 15.11. 2010 - 12:01
Nedávno jsem řešil naprosto stejný problém. Při konstrukci kobercového dílu, který vycházel z plošné geometrie (nakonec Thick surface), jsem k němu na konci přidával výztuhu. Ta vycházela ze STEJNÉ plochy, ale použil jsem další Thick surface. Při pokusu o spojení těchto objemů jsem narazil - tělesa si sice spojily, ale místo hladkého přechodu se vytvořil nehezký přechod, v jednom místě byla dokonce malá díra. Může za to implicitní nepřesnost Thick surface (0,1). Problém jsem vyřešil tak, že jsem oba offsety vytvořil v plochách s nejmenší možnou odchylkou (0,001) a tělesa vytvořil pomocí Close surface. U tohoto řešení je ale nutné dokonstruovat chybějící plochu vycházející k kontury. Pak se tyto tři plochy vzájemně oříznou Trimem a vznikne uzavřená plocha pro Close surface.
Roman

Poslat zprávu | Profil
[#2138] | Publikováno: 17.08. 2011 - 13:37
Musím se zastat CATIE. Plocha Offsetu vaší plochy je naprosto přesná a v pořádku.
Zkuste se do tvorby tohoto offsetu více ponořit a představit si, že CATIA nemá fci Offset. Vytvořte si pár normál z původní plochy o délce, která bude odpovídat té hodnotě offsetu v oblastech, které se vám nezdají. Na ořezu lze tyto normály vytvořit např. sweepem postaveným kolmo k původní ploše. Tyto sweepy se v horní části plochy (tam, kde vzniká schůdek) vůbec nesetkají a CATIA si musí ořez dopočítat prodloužením hrany mezi plochami (vznikne tak nový Edge (schůdek), který na původní ploše vůbec neexistuje).
Jinak propojovací plochy mezi původní a offsetovanou plochou lze velice rychle vytvořit pomocí Thick Surface (v Part Designu). Ten pracuje stejně jako Offset a tudíž tam schůdek opět vzniká.
Při praktické výrobě tohoto dílu lisováním tam samozřejmě žádný "ostrý" schůdek nevznikne a propojovací plochy budou hladké. Také ale nebudou kolmé na hlavní plochu dílu. Nezbývá nic jiného než si tyto propojovací plochy v "nehezkých" místech "vyhladit" svými a následně podle nich oříznout i offsetovanou plochu.
Pokud je ořez dílu stříhán až po vylisování tvaru, pak by měly propojovací plochy samozřejmě vzniknout protažením hranice původní plochy dílu ve směru stříhání (Extrude).
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#2139] | Publikováno: 17.08. 2011 - 14:52
Když už se tohle téma znova otevírá, co si myslíte o té dané povolené odchylce u Thick Surface? Udivuje mě, že se nedá volit jako u Offsetu. V určitém případě pak mohou z jedné zdrojové plochy vzniknout dva různé výsledky (pokaždé se tolerance projeví trochu jinak).
Roman

Poslat zprávu | Profil
[#2140] | Publikováno: 17.08. 2011 - 16:01
To bohužel nemůžu vyzkoušet. Rámeček s odchylkou ve funkci Thick Surface máme neaktivní, protože nemáme licenci CFO.
Ale jinak ani ve fci Offset odchylku nepoužíváme. V případě, že offset (nebo ThickSurface) nelze vytvořit musíme opravit zdrojové plochy (jedná se především o tvorbu druhé stěny plechu).


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.