odečítání hodnot ze křivky
Uživatel | Příspěvek |
Pepe_CZ ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
Datum:
6.6. 2011
| Zobrazeno:
10436x Konfigurace CATIA: Text dotazu: |
Ing Jan Cinert ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
[#2041]
| Publikováno:
06.06. 2011 - 15:05 Pokud byste znal rovnici popisující průběk křivky, dala by se použít funkce fog (vztah), což ale u průběhu výkonu nikdo neví.
Podívejte se do přílohy, zkusil jsem to vyřešit pomocí dvou parametrů a jedné rovnice, která měří delku uečky, jež je z jedné strany omezena práce skicou s křivkou výkonu. Pozice usečky se řídí druhým parametrem (oba jako reálné číslo). Můžete měnit průběh křivky i souřadnici x, hodnota y se ihned vypočte. |
Josef Kočí ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
[#2042]
| Publikováno:
06.06. 2011 - 20:23 Zajimavě vyřešeno..Stejně mi Catia příjde jako dost robustní nástroj na takové matematícké záležitosti. Řešil bych přes MS excel a pokud to potřebuji dostat do CAtia tak pomocí design table. |
[#2044]
| Publikováno:
07.06. 2011 - 00:14 Asi tak. Stejným způsobem např. ve Škodě Power modelují lopatky turbín. Hromada bodů v tabulce a z nich se vytváří profil. Samozřejmě na to mají udělaný user-friendly interface.
Ale jak jsem už napsal, pokud je k dispozici jen "geometrický" popis závislosti (křivka), asi bychom s excelem nepochodili. |
Pepe_CZ ![]() ![]() Poslat zprávu | Profil |
[#2045]
| Publikováno:
07.06. 2011 - 09:49 průběh výkonu jsem uvedl jako příklad.
- vaše řešení je zajímavé - předpokládám tedy, že Catie nedokáže z křivky vyloudit nějakou matematickou rovnici co? Nebo aspoň nahradit křivku nějakým polynomem o nějaké schůdné definici (třeba jak to umí excel). V mém případě ale potřebuji hodnoty přesně. - samozřejmě jsou i jiné řešení než Catie, ale vyzkoušet musím vše, jinak nejsem spokojený :-D |
[#2046]
| Publikováno:
07.06. 2011 - 13:24 Aproximovat křivku do polynomu Catia asi nedokáže, na to ani není stavěná. Pokud dokážete polynom získat v excelu, můžete si ho zadat v Catii a potřebné hodnoty pak získávat přímo uvnitř Catie, přes zmiňovanou funkci fog. Jinak asi nelze. |
Uživatel nepřihlášen
Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.