Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

sestava obrábění

Kompletní přehled příspěvků v tématu sestava obrábění řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Lukáš Novotný

Poslat zprávu | Profil
Datum: 6.8. 2013 | Zobrazeno: 10767x
Konfigurace CATIA:

Text dotazu:
ahoj potřeboval bych poradit. Mám sestavu je to konzola svařená z více prvků a teď bych ji potřeboval obrobit dá se to nějak udělat přímo v sestavě nebo si musím upravit každý díl samostatně. Pokud se to dá udělat v sestavě jde pak do výkresu vložit konzola jako svařená a jako opracovaný díl? v inventoru to umím bez problému, ale tady vůbec nevím. Mám Catii V5R19 a V5R20. Předem moc díky za rady

Tomáš Martinek

Poslat zprávu | Profil
[#4043] | Publikováno: 06.08. 2013 - 07:57
Ano, toto mě také dost zklamalo při přechodu z Inventoru na Catii, že neumí obrábět v sestavě jako její konkurenti :-( Jsou tu ale nějaké možnosti, jak to obejít.

1) Tools > Generate CATPart from Product = v inventorovském jazyce to znamená odvozený díl ze sestavy. Ten lze obrobit klasickými nástroji pro CATPart a vkládat do vyšších sestav namísto původní sestavy. Bohužel se takto odvozený díl dále neaktualizuje a při úpravě zdrojové sestavy je potřeba celý postup zopakovat :-(
2) Zkopírovat PartBody jednotlivých dílů ze sestavy (Pozor! opravdu se musí kopírovat přímo ze sestavy do CATPartu a vložit pomocí Paste special > As renault with link, který vytvoří link typu CCP). Jednotlivá PartBody je možné sečíst a postupovat stejně jako v prvním případě. Takový odvozený díl lze aktualizovat při úpravě původní sestavy (tedy alespoň zkopírovaných dílů)

Toť vše co můžu poradit.
Po dlouholeté zkušenosti s Inventorem si troufnu tvrdit, že Catia není zrovna ideální software pro klasickou strojařinu v konstrukci, která není vázána pravidly automotive.
Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4044] | Publikováno: 06.08. 2013 - 12:32
Ano, to co popisuje pan Martínek je osvědčená metoda pro práci se svařenci. V sestavě se vytvoří nový Part - svařenec, na úrovni svařovaných dílů. Do něj se postupně zkopírují všechna PartBody ze svarků (svarky by metodicky měly mít jen PartBody). Kopírování se musí provést v sestavě (Copy - PasteSpecial:As Result WithLink), aby se vytvořily linky typu Kontext. To co popisuje p. Martínek - CCP link, je chybně (více o Kontext a CCP linkách)). Takto vytvořený Part lze již standardně obrábět, je asociativní s zdrojovými Party a může takto vstupovat do vyšší úrovně.

Další možností jsou tzv. Assembly features, ale ty neobsahují všechny modelovací funkce.
Tomáš Martinek

Poslat zprávu | Profil
[#4045] | Publikováno: 06.08. 2013 - 14:16
Chybička se vloudila... upsss. Děkuji za doplnění ;-)
Lukáš Novotný

Poslat zprávu | Profil
[#4046] | Publikováno: 07.08. 2013 - 09:15
mě stačí když tam půjde odebíraní materiálu. svařená konzola a potřebuju mít obrobené plochy

- tak to odebrani materialu jsem našel ale nevím kde a jak udělat náčrt aby ho to bralo
Tomáš Martinek

Poslat zprávu | Profil
[#4048] | Publikováno: 12.08. 2013 - 13:00
Veškeré obrábění sestavy se pak už musí odehrávat v nově vytvořeném dílu... V Part Design - klasicky jako u normálního dílu.
Roman Richter

Poslat zprávu | Profil
[#4785] | Publikováno: 21.10. 2014 - 11:00
Dobrý den,
chtěl bych se vrátit k tématu „obrábění v sestavách“ Zmiňujete dvě varianty jak k této problematice přistupovat. Vložit do sestavy part do kterého se nalinkuje ostatní PartBody z dílů vstupujících do sestavy. Tuto metodu sice u nás ve firmě používáme, ale jak již zde někdo vzpomenul jakožto předchozí uživatel Inventoru mi tento postup přijde přinejmenším uživatelsky nekomfortní.
Mohl bych, poprosit jestli by se někdo nemohl vyjádřit k druhé zmíněné variantě pomocí Assembly features?
Zkoušel jsem si na pracovní sestavě viz. obr. tuto funkci osvojit, ale nedaří se mi získat kontrolu nad zobrazením/hmotností obrábění v příslušné úrovni sestavy. Pokud v úrovni LEVEL_01 vytvořím ASSEMBLY HOLE.1 (žlutá) pouze na jedné straně, vytvoří se mi na partu 01 reference pod PartBody, která vystupuje, jak v LEVELU_02, tak i v LEVELU_01 na pravé straně desky. Obdobný problém je i s obráběním stěny v úrovni LEVEL_02. Vytvořím ASSEMBLY HOLE.1 + ASSEMBLY POCKET.2 (fialová). Na partu 01 se vytvoří reference přímo pod PartBody. Abych byl schopný získat korektní geometrii pro vytvoření výkresu základní desky, vytvořil jsem si assemblované body do partu 01, které po zakliknutí používám pro vygenerování pohledu. Hmotnost je převzata z celkového objemu -> pro samotný díl desky, tudíž CHYBNĚ!
Rozumím proč CATIA dává výsledky jaké dává, ale jedná se mi spíš o to, jestli nejsem schopný editovat příslušné operace tak, aby odpovídali mým požadavkům pro danou úroveň v sestavě.

Přiložené obrázky:

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#4786] | Publikováno: 21.10. 2014 - 22:39
Dobrý den,

tady se projevuje ZÁKLADNÍ nedostatek Catie, a sice že Assembly features nejsou vytvořené na úrovni instance, ale reference. To znamená že ovlivnění (nebo podle DS impakt) se dotkne všech referencí - proto se vám díra úplně všude, což je samozřejmě nepřijetalné. Proto jsou assembly features k tomuto téměř nepoužitelné.

Vyřešené je to v Catii V6, která kde můžete určit, které instance to ovlivní a které zůstanou....to vám ale teď asi nepomůže.

Doporučuju proti metodiku s dalším partem - svařencem, do kterého jsou jako kopie s linkem vložené všechny vstupující součásti, a samotné obrábění se provádí zde klasickými PartDesin operacemi. Pak máte vyřešenou i hmotnost - na svařenci se nastaví materiál a více nemusíte řešit. Navíc, pokud máte víceúrovňovou sestavu, do vyšší úrovně pak vstupuje jen svařenec.

Např. ve Škoda Transportation mají vyvinutá makra, která umí svařenec vytvořit a přepínat mezi zobrazením Svařenec - Svařované součásti. Catia sice umí v nějaké licenci vytvořit odvozený part (=svařenec, kde si můžete vybrat co všechno se bude ze vstupů linkovat), ale zase je to o licenci. A ve finále je možná výše popsaná metoda efektivnější.

Komfort bude vždycky nižší než i jiných čistě strojařských CADů, ale jde z toho celkem elegantně vybruslit. Na druhou stranu, zkuste si v Inventoru udělat složitější plochy :-)
Roman Richter

Poslat zprávu | Profil
[#4787] | Publikováno: 22.10. 2014 - 07:17
Dobrý den,

odpověď v podobném znění jsem tak trochu očekával, ale s tím se nedá nic dělat :-( Hold každý software má své pro a proti. Každopádně díky za reakci.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.