Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Neuvěřitelné: Prohlížeč pro CATIA soubory zcela zdarma. A kolik toho umí!

Publikováno: 3. února 2015 | Zobrazeno: 12438x
Jedním slovem revoluce. Někomu mu to tak možná nepřijde, ale mě to zkrátka skoro vyrazilo dech. O čem že to mluvím? O prohlížeči CAD souborů 3D Express, který podporuje nejrůznější formáty, mezi kterými jsou, ač to zní neuvěřitelně, i nativní soubory CATIA.

Za informaci o prohlížeči vděčím kolegovi, který mi poslal odkaz ke stažení. Už když mi prohlížeč a jeho možnosti popisoval, měl oči navrch hlavy a z jeho nadšeného vyprávění jsem usoudil, že to asi nebude úplně marné. Takže jsem na nic nečekal, prohlížeč si stáhl, nainstaloval ... a nestačil jsem se divit.

Instalace a spuštění

Vezměme to popořadě. Nejprve jsem si musel stáhnout instalační balík a prohlížeč nainstalovat. Balík je velký 60MB a po instalaci si aplikace řekne o necelých 150MB na disku. Instalace byla dokončená během jedné minuty. Doporučuji instalovat do adresáře, který je nabídnutý v instalátoru. Při prvním pokusu jsem zvolit jiné umístění (ProgramFiles) a nedopadlo to dobře - aplikace se nespustila.

Při spuštění se ukáže jediné malé omezení, vyplývající z toho, že je program zdarma. Někomu se to možná nebude líbit, já to však za omezení nepovažuju. Prohlížeč totiž vyžaduje vytvořený účet u některé sociální sítě (Google, Linked In) nebo služby (Dropbox, Windows Live). Já jsem použil svůj existující účet na Google a po zadání přihlašovacích údajů a potvrzení přístupu k údajům na mém profilu (která z běžně používaných mobilních aplikací nevyžaduje přístup k některým údajům...) jsem byl během několika přihlášený a prohlížeč byl připraven.

Přihlašovací okno

Načtení a prohlížení modelu

Jdeme na to. V hlavním ribonu klikneme na tlačítko Open a vybereme soubor k otevření. Schválně zkouším testovací sestavu cisternového vagónu, který se zde na fóru už několikrát objevil. Otevření proběhlo během pár vteřin. Samozřejmě se jedná o velmi malý objem dat (větší jsem nezkoušel), ale i tak zde nebyla žádná prodleva.

Po načtení dat mne mile překvapila barva pozadí, která zcela odpovídá základnímu catiovskému, a i velmi podobné vlastní zobrazení modelu. Nevím jestli jde o náhodu nebo jestli prohlížeč nastaví scénu podle formátu, každopádně první dojem velmi pozitivní.

Na obrázku si můžete prohlédnout prostředí prohlížeče. To je laděno do klasické podoby ála MS Office, ale na první pohled mu nelze nic vytknout. V horní části je hlavní menu, vlevo strom specifikací s kompletní strukturou sestavy a v hlavní části pak okno vlastního prohlížeče. V jeho horní části je lišta s tlačítky funkcí pro pohyb s modelem, nastavení režimu zobrazení, z CATIA známá funkce View to normal a jako poslední pak dokonce zobrazení v řezu (Section View)!

Vpravo je pak všudepřítomná reklama, ale na rovinu, v tomto případě se to určitě dá snést.

Prohlížeč s načtenou nativní CATIA sestavou

Pozn: Pro srovnání přikládám obrázek toho samého modelu otevřeného v CATIA

Stejný model otevřený v CATIA V5


Jdeme měřit a analyzovat

Přiznám se, že napoprvé jsem prohlížeč nezkoumal úplně do hloubky, pokusím se popsat alespoň základní funkce, které mi přišly sympatické.

Bounding box a silueta
První praktickou funkcí je zobrazení bounding boxu sestavy nebo její vybrané částí. Dokonce bylo možné zvolit směr, ve kterém bude box vytvořen. U boxu se zobrazily základní rozměry a dala se měnit úroveň alfy (průhlednost).

Druhá funkce zobrazila siluetu, tj. obrys sestavy v zadaném směru. Směr je možné zadat buď pomocí směrových vektorů nebo výběrem geometrie. Mně se podařila pouze první možnost. Výsledek každopádně odpovídal.

Zobrazení Bounding boxu


Geometric information
Tato funkce zobrazuje informace o vybrané geometrii. Jejich počet je závislý na typu geometrie, takže např. u objemového tělesa - solidu, se zobrazí informace o objemu, celkové ploše, poloze těžiště a pod.

Zobrazení informací o geometrii


Měření
Nyní se dostáváme k funkcím, které mnozí z vás ocení nejvíce - měření vzdáleností, průměrů a úhlů. Vlastní měření je poměrně podobné tomu v CATIA. Nejprve klikneme na příslušné tlačítko a pak vybíráme geometrii. Při tom nám pomáhá navigátor, který barevně zvýrazňuje nejbližší geometrii pod kurzorem.

Pro měření jsou k dispozici dvě funkce - první pro měření vzdáleností u úhlů, druhá pro průměr / rádius. Po výběru geometrie se zobrazí malé okno, kde můžeme zapínat a vypínat měřené veličiny. Příjemně mně překvapilo, že měření automaticky detekuje např. osy geometrie. Na příkladu na obrázku tak můžeme změřit samotnou vzdálenost vybraných bodů, osovou vzdálenost a dokonce i minimální vzdálenost těles, na která jsme ukázali.

Měření vzdáleností - kromě automaticky detekované osové vzdálenosti se zobrazí i nejmenší vzdálenost


Výpočet objemu a hmotnosti
Předposlední funkce slouží pro výpočet objemu a hmotnosti. Pro objem stačí ukázat na měřený objekt ve stromu, pro zjištění hmotnosti je třeba přiřadit k objektu materiál. Aplikace sice asi nedokáže zjistit informaci o materiálu přímo z modelu, ale světe div se, když jsem se snažil vybrat materiál pomocí poslední funkce v hlavním menu, vykoukla na mě nabídka materiálů, která odpovídala základním materiálům dostupným v CAD aplikacích. Na obrázku níže je vidět nabídka základní materiálové knihovny jak jí známe z CATIA. Výpočet hmotnosti pak proběhl zcela korektně.

Výběr z knihovny materiálů s dostupnou základní CATIA knihovnou


Zobrazení řezu
Nakonec ještě přidávám obrázek se zobrazením řezu, o kterém jsem mluvil na začátku. Funkce je dostupná v liště s tlačítky v okně prohlížeče. Řezovou rovinu lze posouvat i natáčet a stejně jako v CATIA i nastavit zobrazení řezu. Nedá se ale měřit geometrie vzniklá řezem, ale to už bychom asi chtěli příliš.

Řez sestavou


Závěrem
Co dodat? Na první pohled jde o poměrně velice schopný nástroj pro zobrazování a základní rozměrovou analýzu nejen pro catiovská data (jiné formáty jsem nezkoušel, ale výběr bude určitě široký).

Existuje sice celá řada dalších prohlížečů třetích stran, ale tenhle je opravdu (o doufejme že bude i nadále) zdarma. A ten nepatrný požadavek na přihlášení by prohlížeči neměl ubírat na kráse.


Zde si můžete prohlížeč stáhnout: Express 3D Labs - 64bit a zde odkaz na stránku vývojáře CCE Labs


Diskuse k článku


Autor článku: Jan Cinert